Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Да се осигурят антигенни тестове, които да са безплатни както за работниците, така и за работодателите, настоява КНСБ.

Според синдиката в спешен порядък е наложително заповедта на министъра на здравеопазването да бъде допълнена с клаузи, уреждащи това, както и да се уреди безплатното пробовземане на антигените тестове от лабораториите във всеки един случай, когато такова изискване е свързано с необходимостта за упражняване на съответната професия.

В свое становище КНСБ настоява държавните органи да гарантират, че самите безплатни тестове ще стигнат своевременно до нуждаещите се работници/служители и работодатели.

Според синдиката в настоящата обстановка е допустимо да се въвеждат ограничения с цифровите COVID сертификати на ЕС (зелени сертификати), за да се запази здравето и живота на населението, както това е потвърдено с решения на Европейския съд за правата на човека и на българския Върховен административен съд.

В становището се посочва, че зелените сертификати се явяват една по-благоприятна алтернатива на по-тежките мерки, прилагани по-рано - ограничаване правото на придвижване, затваряне на обекти с обществено предназначение, затваряне на отделни бизнеси и пр., които се отразиха изключително негативно на икономиката, заетостта и доходите в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

???

преди 2 години

Какво пише в Конституцията за "правото" на труд? Пише: {Чл. 16. Трудът се гарантира и защитава от закона.} и {Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.}. Аз не се сещам, как може да се гарантира правото на труд. Някой знае ли как?

21

Анонимен

преди 2 години

това трябва да е за всички когото те задължават ще ги осигурят никой не е длъжен да се ваксинира.

20

До Програмист

преди 2 години

Има Наредба за имунизациите в РБ. Дотолкова, доколкото ваксината срещу Ковид не фигурира там, няма правилник за вътрешния трудов ред, който може да я изисква. Промените в Закона за здравето са от м.г. и касаят общи положения, не и ваксини засега. За тестовете, може би е по-законосъобразно да изискват като се опират на ограничаване на епидемия, но вероятно и там някой читав юрист може да ги сгъне. За момента нещата са чиста принуда.

fallback