Снимка: Pixabay
fallback

Използването на антидепресанта флувоксамин при пациенти с коронавирус намалява вероятността от хоспитализация. Това сочи статия, публикувана в медицинското списание „Lancet“.

"Използването на флувомаксин (100 милиграма два пъти дневно в продължение на десет дни) сред високорискови пациенти, диагностицирани рано с COVID-19, намалява необходимостта от хоспитализация, определена като престой в спешно отделение, или преместване във високоспециализирана болница", се казва в раздела за тълкуване на резултатите от проучването на уебсайта на списанието.

В проучването са включени 1497 неваксинирани пациенти от Бразилия, които са дали положителен резултат за коронавирус и са принадлежали към рискова група поради заболяване или възраст. Докато 741 от тях получават истинското лекарство, останалите 756 приемат плацебо в продължение на десет дни. Според резултатите от проучването пациентите, които са приемали антидепресанта, са постъпили в болница в брой с 32% по-малък от този на пациентите, които са приемали плацебо.

Изследователите твърдят, че са провели първото голямо контролирано проучване, за да проучат ефективността на флувоксамин при лечението на COVID-19, съобщава БГНЕС.

Според вестник "Уолстрийт джърнъл", който се позовава на един от авторите на изследването - канадския професор от университета "Макмастър" Едуард Милс, флувоксамин може да се превърне в алтернатива на други лекарства, като например моноклоналните антитела, поради ниската си цена и достъпност.

Според Милс в момента учените не са сигурни колко ефективни са потенциалните противовъзпалителни свойства на антидепресанта срещу COVID-19.

Авторите на проучването изпращат резултатите от него на СЗО и Националния институт по здравеопазване на САЩ (NIH). NIH вече отбеляза, че ще се нуждае от повече доказателства, преди да препоръча на пациентите с коронавирус да използват флувоксамин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Д.ИВАНОВА

преди 2 години

Пълна забрана на реклама за лекарства БОРДЖИИ !

35

Затвор

преди 2 години

Затвор за статии!!!

34

Картофчо

преди 2 години

Аз предлагам безплатна антидепресантна терапия - изключете телевизора и отидете в парка!

fallback