Снимка: архив, БГНЕС

Китай наложи днес локдаун в трети град с цел намаляване на разпространението на COVID-19, като броят на хората, на които е наредено да си стоят вкъщи, достигна около 6 милиона.

Пекин се стреми да посрещне зимната олимпиада без случаи на коронавирус, отбелязва Франс прес, цитирана от БНР.

Още по темата

Страната предприе крути мерки срещу вируса, появил се за първи път в Ухан, Централен Китай, в края на 2019 г., като затваряше граници и налагаше локдауни и стриктни карантини.

Макар твърдите мерки да държат новите случаи далеч по-ниски в сравнение с повечето страни, малки огнища в момента има в поне 11 провинции.

Това накара тази седмица властите да наложат локдаун в Ланчжоу – град с население над 4 милиона, и в Ъцзин в провинция Вътрешна Монголия.

След като бе потвърден един нов случая, властите в Хъйхъ в провинция Хъйлунцзян днес последваха този пример - наредиха на населението на си стои вкъщи и забраниха на жителите да ходят далеч от града, с изключение на спешни случаи.

В града на границата с Русия започнаха да тестват 1,6-милионното население и да издирват контактните на заразеното лице, съобщиха местните власти.

Държавните медии посочват, че са спрени градският автобусен транспорт и такситата, като на превозни средства е забранено да напускат града.

Китай, който е държавата с най-голямо население в света, съобщи днес за 23 нови случая, които са с над 50% по-малко от предния ден. Това може би е знак, че твърдите мерки дават резултат, отбелязва АФП.

Ланчжоу, който е под карантина от вторник, съобщи днес за един нов случай, докато 35-хилядният Ъцзин – за седем.

В редица градове, включително и Пекин, десетки хиляди остават по т.нар. прицелни локдауни в жилищни комплекси.

Столицата Пекин, която е домакин на зимните олимпийски игри, освен това ограничи достъпа до туристически обекти и призова жителите да не излизат от домовете си, ако не е необходимо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase