Снимка: БГНЕС
"Кривата на заболеваемостта от COVID-19 хвърчи нагоре буквално като ракета", заяви пред bTV доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
 
Според нея четвъртата вълна се отличава по това, че "Делта" вариантът засяга и децата от 0 до 19 години.
 
"Делта" вариантът продължава да доминира, от 500 проби седмично, които се секвенират, всички са такива", отбеляза тя.
 
"За децата най-подходящи са тестовете за самотестване, така родителите ще бъдат спокойни. Децата от 1 до 4 клас ще се нуждаят от помощта на родителите, но другите ще се справят и сами", посочи тя относно тестването на децета в училище.
 
Доц. Гломб обясни, че антителата не ни защитават от повторно заразяване.
Още по темата
 
"Тези антитела, които гарантират, че съответният индивид е предпазен от заболяване, са вирус неутрализиращите антитела. Доказването им се прави с вирус неутрализираща реакция, тя е единственият метод", обясни вирусологът.
 
След боледуване сертификатът важи 6 месеца, а сертификатът след ваксина една година.
 
"От край време е известно, че коронавирусните инфекции повтарят. Сертификат след първа доза от вирусологична гледна точка не е много добре издържано, но от прагматична все пак е нещо", смята доц. Любомира Гломб.
 
"Локдауните не са лошо нещо, но вече има и по-модерни начини за справяне с кризата. Това е мярка от средновековието, още когато са въведени карантинни мерки", обясни тя.
 
"Ваксините са създадени, вече мина година и половина, тяхното приложение сред населението е широко, милиарди са ваксинирани срещу COVID-19, нито една ваксина не е подлагана на такива дълбоки проучвания какво се случва след прилагането й", каза още доц. Гломб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase