Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

През лятото беше обществена трайна, че от септември зеленият сертификат ще влиза в сила в цяла Европа и ще има задължително действие. Най-вероятно приемането му тук е следствие на задание от Европейския съюз. Винаги има и външен политически натиск, който променя решенията за управлението на кризата в България. Това каза икономистът Аркадий Шарков в студиото на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според Шарков в България се наблюдава цялостна липса на подготовка за справяне с кризата. Едно от последствията от това е, че здравната система се претоварва, което създава сериозен проблем за лечението на заболявания, различни от Covid-19.

Въвеждането на задължителен сертификат за посещението на събития на закрито вече дава резултат с ръста на броя ваксинирани. Единственото, което може да накара повече хора да се ваксинират, е да видят и осъзнаят, че ваксинираните прекарват болестта много по-леко. Един от примерите е Великобритания, където въпреки големия брой нови случаи, хоспитализираните са много по-малко от броя им в първите месеци от пандемията през миналата година, каза Шарков.

Според него досега служебното правителство е подценявало проблема, като темата се е политизирала и има опасност до изборите на 14 ноември половината население на страната да бъде в карантина.

Шарков каза, че е необходима стабилизираща инвестиция в разходите за здраве през 2022-ра година. Разходите на болниците ще бъдат натоварени силно, заради инфлационното увеличение на цените, а отложеното лечение на неинфекциозни заболявания, заради Covid натиска ще бъдат много сериозно предизвикателство за дълъг период от време.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Друг

преди 2 години

За тези сертификати се чуваше в ЕВРОПА още от пролетта. Само че *** чува само това което иска да чуе!!!

64

Елементарно, Уотсън

преди 2 години

Зеленият чорап ви предаде на зеления сертификат за шепа зелени долари. Просто и бедно селско момче, лесно го купиха.

63

УМЕН

преди 2 години

Важното е да се сдобиваме с фалшиви сертификати и никога, ама никога да не се ваксинираме

fallback