Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Пътят за излизане от пандемията включва ваксини, ограничения и солидарност. Това се посочва в декларация за подкрепа на противоепидемичните мерки, изпратена до здравния министър д-р Стойчо Кацаров, от Българска болнична асоциация (ББА), Национално сдружение на частните болници (НСЧБ) и Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ).

Болничните сдружения изразяват принципната си подкрепа за обявените нови противоепидемични мерки, включително и изискването за представяне на здравен сертификат от страна на работещите в лечебните заведения за болнична помощ.

Oще по темата

„Настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 отново поставя пред изпитание системата на здравеопазване и преди всичко болниците, ангажирани с тяхното лечение и лечението на хора с други заболявания, също нуждаещи се от своевременна болнична помощ“, се посочва в декларацията до здравния министър.

Според представителите на болниците е въпрос на лична и обществена отговорност всеки, работещ в системата на болничното здравеопазване, където се концентрира лечението на тези пациенти, да приеме тези мерки като правилни от медицинска гледна точка и от гледна точка на днешното развитие на пандемията в България и да се съобрази с тях.

Лечебните заведения подчертават, че като всеки работодател се сблъскват с предизвикателства при организацията на работата по новите правила, но четвъртата вълна е достатъчно сериозна и тежка и изисква адекватен отговор.

„Не е разумно днес след толкова натрупан опит от предишните три пика на епидемията и при възможностите за предпазване от разпространение на заразата, с които разполагаме, да постъпваме по същия начин“, казват от ББА, НСЧБ и НСОМБАЛ.

Болниците за пореден път обръщат внимание на наличието на ваксини, които решават в голяма част проблема с тежките случаи на протичане на заболяването и намаляват фаталния изход от него.

Пътят за излизане от здравната криза неизбежно включва и неудобните за всички ни ограничения, към които се налага да се адаптираме.

Болничните асоциации припомнят и, че в най-голяма степен тежестта на справянето с пандемията се пада на тях и обществото трябва да покаже солидарност и съпричастност с техните усилия.

„Със сигурност предприетите мерки са непопулярни за мнозина, но те са наложителни, ако не искаме пълно затваряне на страната ни и активиране на механизма за „гражданска защита“ по линия на ЕС“, заявяват още от лечебните заведения в декларацията си до здравния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

109

Препатил

преди 2 години

До АнонименПреболедувал съм, изкарах си и пневмонията. Здарав съм с антитела. За какъв ми е да се ваксинирам и то точно с РНК ваксина ? Защото някакъв *** от МЗ ще рапортува в Брюксел големите успехи ?! Пълни нещастници и продажници сте !! И за Радев няма да гласувам, щом не уволни Кацаров веднага !!

108

Българин

преди 2 години

На собствениците на частни болници им е най-добре болните да са виртуални и да си точат пари от НЗОК, както им е кеф, отчитайки съответния процент по веригата.Трябва да ги отрежем от НЗОК тия кръвопийци !! Само ни крадат вноските !!А за ваксините - ще ни правите вятър. Няма да се ваксинираме въпреки изнудването !!

107

Анонимен

преди 2 години

Хаха. Собствениците на болници апелират за ваксини. В същото време Мая Илиева от Синдикат на Българските Медицински Специалисти каза вчера по телевизията, че масово не искат да се ваксинират и го намират за опасно, а заради натиска за ваксина скоро ще откажат да ходят на работа. И каза друго важно- "При такава липса на кадри в медицината не очаквайте каквото и да е качество. То няма хора да ви погледнат за 2 минути.". После заради липсата на ваксина умирали хора... Не, просто няма кой да лекува.

fallback