Снимка: БГНЕС

Протестно хоро срещу въвеждането на зелените сертификати се изви на централния площад "Свобода" в Хасково. Проявата бе организирана в социалните медии.

"Организирана пикник-репетиция. Ден първи", обяви от трибуната организаторът Мишо Кадиев, ръководител на фолклорната танцова формация "Фъртуните на Мишо". Близо 50 души се хванаха на хорото, още толкова наблюдаваха отстрани изпълненията. На сцената имаше и символична софра с мезета, предаде БТА.

Тук сме представители от всички танцови и балетни школи на Хасково, каза Кадиев. От днес трябват сертификати не само за ресторантите, но и за залите, в които играем. Като нямаме сертификати единственият ни избор е тук на площада да репетираме и да поддържаме форма, посочи шеговито хореографът.

Това не са мерки, а отбиване на номера. В залите за изкуство има контролиран поток. Спазваме си мерките и затова за година и половина в цяла България няма бум на зарази в зала за изкуство, ние си контролираме хората, поясни Кадиев. Няма болен човек, който да отиде да танцува или играе балет, а в същото време хипермаркетите са човек до човек безконтролно, добави той.

С плакати "Не на зелените сертификати", "Моето тяло - мой избор" и "Не на принудата", около 50 души се събраха на протест в Пловдив и поискаха отпадането на зелените сертификати.

Въвеждането на зелените сертификати нарушава основните ни човешки права, които са заложени в основния закон на България - Конституцията, каза от името на протестиращите Светла Танчева. Тя уточни, че чрез протестите настояват да отпаднат мерките, както и да бъде признат естественият имунитет, придобит след боледуване от COVID-19. Настояваме да имаме право на предвижване, право на работа и нормален живот, каза още Танчева. След като имаме задължения към тази държава и сме длъжни да ги спазваме, искаме да ни се даде възможност да си ползваме правата, подчерта Светла Танчева.

След като прочетоха декларация с исканията си, протестиращите с шествие минаха по главната улица на Пловдив до пл. "Стефан Стамболов" пред администрацията на община Пловдив. За поредна вечер старозагорци препълниха площада пред областна администрация, казаха "Не" на зелените сертификати и поискаха оставката на министър на образованието проф. Николай Денков. Млади семейства с деца, уволнени работници заради отказа да се ваксинират, учители, граждани, се обединиха под лозунга " Не на здравния фашизъм".

Учител поиска разум от управляващите, защото класните стаи отново са затворени, а децата остават лишени от образование.

Персоналът на местен ресторант дойде за първи път на протеста и издигна плакат с надпис " Искаме да работим, за да можем да живеем". Една от сервитьорките сподели пред БТА, че днес са нямали нито един клиент.
"Оборотите спадат", изправени сме пред фалит, заяви друг собственик на ресторант, който беше дошъл сам на протеста.

С гласуване гражданите на площада определиха нов маршрут на протестното шествие - до училищата в Стара Загора. Предложението за промяна на стария маршрут беше от учители, които отказват да се ваксинират. Утре протестите продължават.

Стотици се включиха в организирания тази вечер протест в Русе против мерките срещу разпространението на коронавируса. Сборният пункт на участниците бе в Парка на младежта. Оттам протестиращите организираха шествие по пешеходната улица "Александровска" до Паметника на свободата, където митингът продължи.

"Аз съм против задължителното ваксиниране с експериментални ваксини. Ние не сме антиваксъри. Децата ми имат всички видове ваксини", каза Никола Григоров, който носеше транспарант с надпис "Не! На задължителното ваксиниране" и "Спрете да ни обгазявате със самолетите" поясни, че когато самолетите обгазявали, след това получавал парене в трахеята.

"Протестирам против задължителното ваксиниране. Ние имаме право на избор. Моят избор е да не се ваксинирам. За мен е противоконституционно да ме карат насила да се ваксинирам", каза Ирена Йовкова.
Участниците в недоволството поискаха отмяната на зеления сертификат. Те скандираха "Свобода", "Долу маските", "Долу зелената лъжа", "Не на медицинския фашизъм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase