Снимка: БГНЕС
fallback

Блокадите, нарастващите случаи на COVID-19 и разделението в прилагането на ваксините поставят началото на втората пандемична зима в Европа, носейки хаос в източноевропейските страни и несигурност у тези на Запад.

Въпреки широката наличност на ваксини тази зима в сравнение с миналата, Европа е единствената част от света, която отчита увеличение на новите случаи на COVID-19 в световен мащаб, съобщи СЗО в сряда. Това е третата поредна седмица, в която регионът отбелязва ръст на случаите.

Проблемът е най-остър в Източна Европа и Русия, които се борят с нарастващите смъртни случаи и увеличаването на заразените, подхранвани от колебанието във ваксината, което доведе до спад на покритието до 24%, според данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Миналия четвъртък Латвия стана първата страна в Европейския съюз, която наложи нов локдаун, тъй като страната се бори със скок на случаите на фона на ниското разпространение на ваксините. Само 56% от всички възрастни са имунизирани с двете дози на ваксината в сравнение със средната стойност за ЕС от 74,6%.

Западна Европа също отбелязва нарастване на случаите на COVID-19, въпреки че някои страни се радват на почти напълно ваксинирано население. Честотата на заболеваемостта от COVID в Германия се повиши до 100 нови инфекции на 100 000 жители в събота за първи път от май. Белгия, наред с Ирландия, наблюдава един от най-високите нива на случаи в Западна Европа, според ECDC, съответно от 325,76 и 432,84 на 100 00 души.

Белгийският министър на здравеопазването Франк Ванденбрук каза пред телевизионния оператор VRT в сряда, че страната вече се бори с четвъртага вълна. Повече от 85% от възрастното население е напълно ваксинирано и официални лица казват, че по-голямата част от хоспитализираните пациенти с COVID-19 не са били имунизирани, предаде Ройтерс.

Различните нива на ваксинация поставиха Изтока и Запада на Европа на два отделни коловоза, но това, което споделят, е процентът на случаите, който се увеличи заради облекчаването на пандемичните ограничения, тъй като икономиките се отварят, студеното време кара хората да се събират на закрито и силно предаващият се вариант "Делта", казва за CNN д-р Питър Дробак, глобален здравен експерт в Saïd Business School в Оксфордския университет в Англия.

Колебание относно ваксините

В някои страни от Западна Европа броят на случаите може да е голям, но благодарение на ваксините, смъртните случаи и хоспитализациите от COVID-19 остават до голяма степен равни в сравнение с източните държави.

От понеделник Румъния ще въведе отново нощния полицейски час и ще направи зелените сертификати задължителни за повечето места, дни след като регистрира 19,25 смъртни случая на милион души - едно от най-високите нива на смъртност от COVID-19 на глава от населението в света.

Проблемите на Румъния не се свеждат до недостиг на ваксини. Страните от ЕС имат достъп до всички ваксини, одобрени от ЕС, но подобно на много страни от Балтийско море до Балканите, внедряването на ваксини в Румъния е възпрепятствано от колебанието относно ваксината, лошите съобщения на правителството и подозрението във властите. Само 35,6% от възрастното население на Румъния е напълно ваксинирано, според ECDC.

Съседна Украйна отчете най-високия си дневен брой случаи на COVID-19 от началото на пандемията в четвъртък - 22 415 случая, дни след като президентът Владимир Зеленски призова гражданите да се ваксинират, заявявайки, че това е единственият начин да се предотврати блокирането.

"Има два пътя на това кръстовище: ваксинация или локдаун", каза Зеленски в телевизионно интервю за украинския канал ICTV в понеделник. "Всеки ден се сблъскваме с това предизвикателство и този избор. Аз съм напълно против локдауна заради икономиката."

Но до петък училищата в украинските горещи точки бяха затворени и правителството обяви, че достъпът до обществен транспорт в столицата ще става само със зелени сертификати или отрицателен тест, след като ежедневните смъртни случаи достигнаха рекордните 614, според Ройтерс.

Русия издържа най-тежката си фаза на пандемията. Москва започна 10-дневно блокиране в понеделник, тъй като нейните служители открито признаха, че страната е изправена пред тежка зима. Русия отчита най-високия си брой ежедневни случаи и смъртни случаи няколко пъти през последните дни и регистрира рекордните 1028 официални смъртни случая в сряда.

"Разбира се, не всичко, което трябваше да се направи, беше направено за информиране и обяснение на неизбежността и важността на ваксинацията", каза говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков пред журналисти, докато Кремъл призна частична отговорност за ниските нива на ваксинация. "Но в същото време гражданите на нашата страна трябва да заемат по-отговорна позиция и да се ваксинират", допълни той.

Без сребърни куршуми

"Западна Европа няма да "достигне нивата на криза, които видяхме в миналото - със създаването на полеви болници - защото ваксините определено са променили играта и в този смисъл трябва да има много причини за оптимизъм", казва здравният експерт Дробак. "Обединеното кралство обаче показва, че ваксините не са сребърен куршум", добавя той.

Великобритания регистрира най-много ежедневни случаи в Западна Европа, след като отмени почти всичките си пандемични ограничения през лятото. Здравни експерти и медицински съюзи призоваха британското правителство да наложи отново мерки като носенето на маски или зелени сертификати, в съответствие с други европейски страни, за да предотврати налагането на ограничителни мерки като локдаун.

Но правителството отхвърли подобен ход, дори когато хоспитализациите и смъртните случаи нарастват. Катрин Хендерсън, президент на Кралския колеж по спешна помощ, каза пред Sky News в неделя, че здравната служба на страната вече е на "ужасно място" поради COVID-19. Спешните отделения в Обединеното кралство "вече се борят да се справят" с "големите опашки" от линейки, трупащи се отвън, каза тя.

Вместо това британският премиер Борис Джонсън призова хората на възраст над 50 години и тези, които са изложени на висок риск от COVID-19, да се ваксинират с трета доза в опит да преодолеят намаляващата защита от ваксините след шест месеца.

Това няма да е достатъчно сред стремително нарастващите случаи, които могат да бъдат благодатна почва за създаването на нови варианти. В петък Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство определи наследник на варианта Delta, AY.4.2 за "разследван вариант" поради "някои ранни доказателства, че може да има повишен темп на растеж в Обединеното кралство в сравнение с Делта", каза правителството.

"Стратегията на Обединеното кралство е много фокусирана върху това да позволи на ваксините  да свършат цялата работа. И не мисля, че това ще е достатъчно", каза Дробак.

"Това е опасна стратегия, която разчита на неваксинираните, като децата, да се заразят, за да се създадат "ниво на общия имунитет на населението от естествена инфекция и ваксинация", обяснява той. "Проблемът с това, разбира се, е, че не само позволява някакво неприемливо високо ниво на хоспитализация и смърт, но и че може да не работи.

Обединеното кралство има повече нови случаи на COVID-19, отколкото Франция, Германия, Италия и Испания взети заедно.

И докато Великобритания сваля мерки, Ирландия се въздържа от премахването на пандемичните ограничения на фона на възобновяване на случаите, въпреки че има един от най-високите нива на ваксиниране в Европа - от 92% от населението, напълно ваксинирано, според ECDC.

По време на пресконференция миналия вторник ирландският премиер Мишел Мартин каза, че зелените сертификати ще останат в сила за гостоприемство и събития на закрито, маските ще продължат да бъдат задължителни на закрити обществени места, а гостоприемството на закрито ще бъде ограничено само до сервиране на маса.

"Европа трябва да не проспива пътя си към блокирането и смъртните случаи от миналата зима", каза в сряда Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за спешни здравни ситуации на СЗО. "Не знаем какъв ще бъде епидемичният период след два месеца, три месеца. Ще трябва да бъдем малко предпазливи, малко по-внимателни."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

132

Щирлиц

преди 2 години

Нещо да кажете за конституционните права на всеки български гражданин,които се погазват от началото на "епидемията",или евро.г.Е.йските ви господари са ви платили да си затваряте устенцата?

131

Анонимен

преди 2 години

Бла бла глупости, ако има такова нещо то някой се грижи много точно и ясно в добре подбрани моменти да засилва и в други да намаля възможността от зараза. Тоест, тъй, като пренасянето, е по въздушно лапков път, е много лесно да се контролира разпространението.Сега, мое лично мнение тази зима ще има много разболени се, и починали хора на възраст над 70 сет години тъй като огромна част от обществото е прхвърлило тази възраст и, е в пенсионен режим вие сами си отговорите защо точно от тази група .

130

Анонимен

преди 2 години

Великобритания се ваксинираха повече от Източна Европа, но се разболяха повече и сега имат около 50 000 нови случая на ден.

fallback