fallback

Вече 10 месеца след като започна широкото приложение на ваксините, ние все още се въртим в омагьосания кръг на въпросите, които съпътстваха първите дни от тяхното навлизане. Дали ще е "зелен сертификат", дали ще е локдаун - истината е, че ние трябва да прекратим разпространението на вируса", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ хората не трябва да се стремят непременно към "зеления сертификат", а трябва да осъзнаят, че вирусът не е за подценяване.

"Хората не трябва да си мислят, че ваксината е панацея. Независимо дали сме ваксинирани или не, трябва да спазваме мерките. Идеята е да ограничим максимално разпространението на вируса", категоричен бе вирусологът.

По думите й няма абсолютно никакъв проблем в удължаването на срока на годност на ваксината на Pfizer/BioNTech, която се съхранява между -90 и -60 градуса. Беше установено въз основа на проучвания, че нейната ефективност се запазва и затова бе удължен срокът им с 3 месеца", увери проф. Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите й вирусът мутира, защото това е част от неговата природа. Така или иначе тези варианти на безпокойство – Алфа, Бега, Гама и Делта, са регистрирани миналата година, много преди масовото приложение на ваксините. Затова и ваксинираните трябва да спазват мерките, ние трябва да се стремим да намаляваме разпространението на вируса", каза специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Ванката

преди 2 години

Всеки продажник пред стената и разстрел и ще се промени ситуацията с вируса почти веднага ;)

75

Анонимен

преди 2 години

Абе лоeнa топко, то още ваксината не е доказано че е безвредна, те установили че с изтекъл срок не била вредна. Я да ходиш на село в обора да ринеш на кравите да свалиш некое кило. Бах ти безсрамния човек!!!

74

Анонимен

преди 2 години

Не можете да спрете разпространението на вируса. Китайците заваряваха врати и заключвааха хората вкъщи и не успяха да го спрат. Ваксинираните се разболяват колкото и неваксинираните. Не е известно дали го карат по-леко или не, но и сред тях се разпространява напълно еквивалентно както сред неваксинираните. Няма как да спрете разпространението. Сега е момента да се заговори за ранни мерки при симптоми на КОВИД. Какво да пия хората, да зареждате лекарства и да тествате масово всички.

fallback