От четвъртък у нас влезе в сила "зеления сертефикат" за достъп до обществени места. Това накара в последните 3 дни хиляди у нас да предпочетат да се ваксинират и да чакат на опашки, каквито в страната не е имало от пролетта.

"Въвеждането на "зеления сертификат" малко покачва активността на хората, които искат да се ваксинират. Така или иначе това няма да стане причина за очаквания колективен имунитет. Към днешна дата ваксинираните у нас са не повече от 30%. Исканият "зелен сертификат" няма да доведе в рамките на месец до търсените 70% покритие", коментира бившият директор на УМБАЛ "Александровска" проф. Борис Богов в студиото на "Опорни хора".

Той бе категоричен, че не е правилно решението да се издава временен "зелен сертификат" след първа доза ваксина.

"Това не означава, че този човек е пощаден от вируса. Изработването на антитела идва 15-20 дни след втората доза. Така се оказва, че ваксиниран със сертификат може да зарази в заведение неваксиниран с отрицателен тест", обясни медикът пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че към момента ваксинацията не изглежда като доброволен акт у нас, още повече, когато има хора, сред които и медици, които не могат да отидат на работа без "зелен сертификат".

Проф. Богов подчерта, че въвеждането на сертификата е трябвало да бъде обявено още през лятото, за да имат време хората да преценят дали им е важно да се ваксинират.

Коментари Напиши коментар

194

Лопатар

преди 2 месеца

Щом предадохте народа за пари от ваксини не заслужате и дори и ада!

193

До 191

преди 2 месеца

Не бе, слущайте Сульо от кварталната кръчма. Той знае най-добре и разбира от вируси, ваксини, обществено здраве, образование, политика, социология, педагогика, екология, конспирации, Бил Гейтс лично му е споделил плановете си...а, да...и бачка като гипсаджия на бате Хурчо.

192

Анонимен

преди 2 месеца

Не изглежда, защото не е :)