fallback

Защо има инжекции за здравите, а не лекарство за болните от Ковид-19? Този въпрос си задават хиляди хора, а отговорът на учените е категоричен! Пускането първо на ваксини е свързано с дългогодишен процес по разработване на препарат, който да ограничи коронавирусните инфекции.

"Ограничаването на вируса в световен мащаб би могло да се осъществи с ваксиниране на голяма част от населението. Говорихме дълго време за така желания обществен имунитет, който от начало беше 70% от населението. След това, с възникването на новите варианти, се заговори за 80%. В момента в Европа виждаме, че при 90% ваксинирано население има страни, които облекчиха значително мерките, като Дания, Норвегия, Швеция", обяви проф. д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология "Стефан Ангелов" при БАН.

Факт е обаче, че с появата на новата зараза започна и търсенето на лекарство, което да пребори инфекциозното заболяване.

Oще по темата
В самото начало се използват съществуващите вече на пазара антивирусни препарати. "Ние не се срещаме с коронавирусите за първи път, така че има различни лекарства, които се прилагат макар и не конкретно за Ковид-19. Така че не се започва от самата нула", обяснява докторантът в Института по микробиология Адриана Колева.

Междувременно учените започват да пробват ефекта срещу новия коронавирус на лекарство, дали добри резултати при лечението на ТОРС, Зика, жълта треска, западно нилски енцефалит, ебола.

"Изследванията бяха много интензивни и доведоха до някои много положителни резултати. Така е установено, че лекарството "Ремдесивир", разработено срещу хепатит С, ебола и марбол, дава успех и срещу причинителя на Ковид-19. И трябва да кажем, че това е номер едно. Това е най-надеждното средство", обяснява вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

На пазара вече има няколко специфични препарата за лечение на Ковид-19, но те се използват само в болнична среда. Първият медикамент за домашно лечение под формата на таблетки, който предстои да бъде пуснат, е американският "Молнупиравир". Той намалява усложненията от вирусната инфекция с около 50%, твърдят от фармацевтичната компания, която го разработва.

"Молнупиравирът" има много големи предимства. Първо, не се прилага инжекционно, а е обикновена таблетка. Ще се приема от самото начало на заболяването на всеки 12 часа в рамките на пет дни. Лекарството блокира вирусната полимераза, обърква генома на вируса и той започва да синтезира дефектни протеини. По този начин се спира заразяването на повече клетки. Сега се чака разрешението на това лекарство", казва още проф. д-р Пенка Петрова.

Появи се и израелско лекарство, което също е много надеждно. Има и други, които все още нямат имена, а са само с буквите на създателите им. Всички те обещават намаляване на смъртността от Ковид-19 до 98%, но не могат да предпазват от тежко протичане на болестта, защото това зависи от имунната система на организма.

Лекарство се прави по-бавно отколкото ваксина, категорични са учените. А причината е, че предклиничните изпитвания са твърде много.

Вижте повече в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Анонимен

преди 2 години

Да убиваш естествената си имунна система с "вакси" и да вярваш, че някой ти мисли доброто с това, е меко казано наивно. Да задължаваш и принуждаваш хората да се ваксинират по такъв *** начин, нагло и безцеремонно, е проява на тъпня! Това е най-бруталният фашизъм в човечеството, провеждан някога. Биологична война, чието оръжие са ваксите, а Ковид е единствено и само средство. Е, това обаче е война, която в крайна сметка ще бъде спечелена от будните и смелите. Няма как да се правиш на Бог!

53

Анонимен

преди 2 години

Превенция трябва, не трябват лекарства.

52

д-р

преди 2 години

Мислите ли,че ако някой пуска вирус няма илач срещу него!?Между другото,този вирус е пробен!Страшен ще е следващия!

fallback