Снимка: БГНЕС
Румънските лекари вчера изпратиха отворено писмо, озаглавено "Вик на отчаяние". Те казват, че здравната система в страната е претоварената едвам се справя с рекордно високите нива на коронавирусни инфекции и смъртни случаи, съобщава „Гардиън“, предаде БГНЕС.
 
„College of Physicians“ в Букурещ, неправителствена организация, представляваща лекарите в столицата на Румъния, казва в писмо, адресирано до румънците, че медицинската система "е достигнала границата" и че ниските нива на ваксинация разкриват "провал на доверието" между лекарите и населението.
 
"Отчаяни сме, защото всеки ден губим стотици пациенти, които умират в румънски болници“, се казва в писмото. 
 
"Отчаяни сме, защото за съжаление вече чуваме твърде много пъти: Не мога да дишам. Не съм ваксиниран."
 
Във вторник Румъния съобщи за близо 17 000 случаи на новозаразени и 442 смъртни случая. Според данните на здравните власти над 90% от пациентите с коронавирус, починали миналата седмица, са неваксинирани.
 
"Всеки ден ставаме свидетели на трагедии: умиращи пациенти, страдащи семейства, лекари, които са на края на силите си", се казва в писмото на лекарите от Букурещ.
 
Натискът върху болниците накара румънските служители миналата седмица да преустановят неспешните медицински процедури за 30 дни. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase