Снимка: Bulgaria ON AIR

Тревожна е ситуацията в страната с коронавируса, като за последните 24 часа са регистрирани рекорден брой новозаразени с COVID-19.

От утре влизат в сила нови ограничения за София.

Ръководствата на училищата в София обаче не са съгласни сами да организират ротационен принцип на обучение при повече заболели.

"Трудната част е свързана с това да се обясни на родителите необходимостта да се случи точно сега. Това създава голямо неудобство на родителите, родителите на по-малките трябва да останат с тях.

Другата трудна част е това как един час учителят да бъде присъствено, след това дистанционно. Спецификата на преподаване е коренно различна в двата формата, но е незабележима за цялото общество", коментира пред Bulgaria ON AIR директорът на 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

Още по темата

Според здравния министър обаче трябва да се действа индивидуално за всяка община или училище спрямо ситуацията.

"Не са ли те тези, които най-добре могат да преценят дали може да се проведе нормален учебен процес. Те би трябвало да кажат при тази ситуация "Не може, трябва да минем на онлайн обучение. Половината са тук, половината са вкъщи, не става." Смятам, че те трябва да вземат тази мярка", отсече Кацаров.

Заради Делта вариантът има повече заразени деца, но не и настанени в болница.

"Към вчерашна дата са 121 деца, при положение че има над 5 000 души хоспитализирани", каза проф. Мира Кожухарова.

"Последните, които ако се стигне до затваря, ще бъдат училищата. На този фон в цялата страна са заети две трети от Ковид леглата", допълни д-р Кацаров.


Ситуацията в болничната система е напрегната, но е добре организирана и работи, казват здравните власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase