София-град и София-област се оцветиха в "тъмночервено" на COVID картата у нас. От днес в областта влизат в сила нови ограничителни мерки.

"Около 4% са карантинираните паралелки в училищата в столицата, в същото време около 30% от хората са ваксинирани, като почти 27% от преподавателския състав е имунизиран. Затова предложението на общинския щаб е да делегира на директорите взимането на решения кога и кои паралелки да излизат на дистанционно обучение", обясни зам.-кметът по здравеопазване на София Дончо Барбалов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"В някои училища има висока заболеваемост, за последните 14 дни има 1200 новозаразени болни. Затова решихме от днес за затегнем мерките като ограничим масовите мероприятия - като събори, сватби, кръщенета. Преустановяват се организираните спортни мероприятия на закрито, а на открито - те ще се провеждат без публика", обясни областният управител на София Радослав Стойчев.
 
Той уточни, че основният проблем на властите е спирането на хората да се събират. 
 
"Трудно е ограничаването на хората да се събират на масови мероприятия. В София област има такъв проблем и това води до високата заболеваемост. Аз съм против локдауни, но всички зависи от ситуацията към момента. Ако продължаваме да се отнасяме безхаберно към мерките, може да се наложат по-строги", добави Стойчев.
 
"Само за миналата седмица има 560 проверки в градския транспорт, 428 - на търговски обекти, отделно се извършват проверки от РЗИ. Има издадени глоби и актове. Трябва да работим с повече усилия и по-добра координация, за да гарантираме спазването им", добави Дончо Барбалов. 
 
"В пиковете на предишните кризи имаше двойно повече хоспитализирани. По-радикални мерки ще наложат, ако не се спазват настоящите", подчерта зам.-кметът.
 
Областният управител подчерта, че най-сериозен е проблемът със заболеваемостта в Своге, Годеч, Сливница, Драгоман. В Ботевград има и проблем с местната болница, защото един от екипите, който обслужва ковид болните, е карантиниран и не може да обслужва пациентите. 
 
Целия разговор гледайте във видеото.

Коментари Напиши коментар

81

Анонимен

преди 1 година

То и кораба с торовете беше под контрол, *** си потъва....Потъваме под контрол, вода има за всички. Колко още ше ви трае бългапския напрод, всички мутри, генерали и милицонери.... и професори, дето па са милиционери

80

инж. Андреев

преди 1 година

Адски несериозно. Дискотечките се пръскат до 6 сутринта. Заведенията - маса до маса, стол до стол...не че нещо, но умират по 100+ човека на ден, които имат КОВИД в организма си. Явно само аз не схващам нещата...А какво става, когато някой разболял се, зарази някой здрав и по този начин отнеме правото му на работа, а не дай си отнеме и живот на някой от близките му ?!? Най-силнтие оцеляват, нали така :)

79

Анонимен

преди 1 година

Да бе да под контрол във всяка паралелка има поне по ефин положителен и продължават учениците да щъкат контролирст де да няма празно