Снимка: БГНЕС

Лъжите и конспиративните теории за Covid-19, които са събрали милиони гледания, от месеци са достъпни за малки деца в социалната мрежа TikTok.

Акаунтите на TikTok със стотици хиляди последователи, които се обявяват срещу ваксинацията и разпространяват митове за степента на оцеляване на Covid, бяха разкрити от NewsGuard - организация, която следи онлайн дезинформацията.

NewsGuard заяви, че е публикувала своите констатации през юни, като ги е изпратила на британското правителството и на Световната здравна организация (СЗО), но съдържанието е останало в платформата.

Разкритието идва на фона на подновената загриженост за въздействието, което социалните медии оказват върху младите хора, след като беше съобщено, че Instagram, който е собственост на Facebook, е провел вътрешни изследвания, показващи, че приложението му вреди на тийнейджърите, съобщава „Гардиън“.

Като част от разследването си NewsGuard заяви, че деца на девет години са имали достъп до съдържанието, въпреки че TikTok позволява пълен достъп до приложението само за тези на 13 и повече години. Трима участници в изследването на организацията под 13-годишна възраст, успяха да създадат акаунти в приложението, като въведоха фалшиви дати на раждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase