fallback

В разгара на Ковид пандемията пак сме шампиони по сърдечно-съдови заболявания - защо?

"Всеки пациент кара тази инфекция различно. Има пациенти, които изобщо не я усещат, има пациенти, които я карат изключително тежко и имат последствия върху сърцето, които могат да бъдат най-разнообразни. Може да се засегне сърдечният мускул, може да се засегне торбичката около сърцето", каза кардиологът д-р Александър Носиков в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че голяма част от тежко прекаралите имат и тромботични усложнения - белодробна емболия, инфаркт, запушване на съдове и т.н.

Д-р Носиков посочи, че вирусът е трета причина за високата смъртност по света, включително в България. Най-много хора умират от сърдечно-съдови заболявания, на второ място са онкологичните заболявания.

"Ние сме първи по инсулти в ЕС. Нещата с инфарктите стоят добре, имаме изключително добри клиники, които се справят добре. Но като цяло сме една от най-високо рисковите държави да получиш и да умреш от инфаркт, инсулт. Това се дължи на начина на живот. Има хора, които имат много високо кръвно, но не го усещат", обясни специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

65

преди 2 години

Ще има ,разбира се.Аз 2013г.изкарах мн.тежко грип.След ,,100" антибиотика,накрая ме изпращаха с кортикостероиди,вентолин с маска.Излязох от ритъм,бъбречни кризи.И до днес съм със антиритмик,и разреждащи кръвта.А след всяка бъбр.криза ме питаха -карала ли съм грип ,или съм пила хапчета за отслабване.

26

Анонимен

преди 2 години

В някакъв абсурд ни вкараха. Ама пък колко народ поддаде. Лишиха ни от нормален живот, крием си хфизиономиите зад некви вехти парцали, тичаме да си набодем неизвестно какво и всеки пъдар в мола може да ни изгони, че сме без *** през мутрата. И не мое да одим по заведения, само дома и с шал.

25

HH

преди 2 години

Както и имунезерани такива .... значи полза никаква, и ваксинирани и неваксинирани се разболяват, и при едните и другите има усложнения по- късно.... нещо не го разбирам

fallback