Снимка: БГНЕС
fallback

Италианското правителство на премиера Марио Драги ще смекчи ограниченията за културни обекти, въведени заради коронавируса, съобщи АНСА.

Промените в правилата ще влязат в сила в понеделник. Културните обекти, например театрите, киносалоните и концертните зали, ще могат да работят при пълна заетост на местата за публика. Те обаче ще изискват от посетителите да представят т. нар. зелен сертификат - удостоверение, че са ваксинирани срещу ковид, прекарали са причиняваното от новия коронавирус заболяване, или са дали отрицателен тест за него.

Освен това културните обекти трябва да са в бяла зона, тоест с нисък риск за разпространение на заразата. В белите зони музеите вече работят при пълен капацитет, предаде БТА.

От понеделник нощните клубове ще подновят работа при капацитет на заетост от 50 процента на закрито и 75 процента на открито. От посетителите също ще се изисква зелен сертификат, а клубовете - да са в бели зони.
Капацитетът за прием на стадионите се увеличава от понеделник на 75 процента, а на закритите спортни обекти - на 60 процента. И там също ще се изисква зелен сертификат.

И правителството на Кипър одобри облекчения на ограничителните мерки срещу коронавируса, с които позволи повече хора да се събират на стадиони, в театри, кина, ресторанти, на сватби. За "есен без проблеми" призова президентът Никос Анастасиадис, на когото днес бе поставена третата доза ваксина.

На социални събития на закрито в ресторанти, банкетни зали, развлекателни центрове вече ще могат да присъстват до 300 души (вместо досегашните 250), със задължителния коронавирусен "безопасен пропуск" /SafePass/. Разрешеният максимален брой гости се увеличава на 500, ако те са само напълно ваксинирани или преболедували коронавируса през последните шест месеца.

Театри, кина и зали за събития вече могат да приемат до 300 души на закрито и 350 души на открито.

Ново облекчение дава възможност и на футболни фенове с отрицателен PCR тест, валиден 72 часа, да присъстват на мачове на стадиона, при запълване на капацитета му до 75%. Досега бяха допусканисамо ваксинирани или прекарали вируса.

Всички епидемиологични показатели в Кипър постоянно се подобряват, но заради възможно избухване на сезонни инфекции при наличие и на Ковид-19 е необходимо внимателно и целенасочено вдигане на ограниченията, обясни здравният министър Михалис Хаджипанделас.

"Ваксинацията е въпрос на социална отговорност", заяви президентът Никос Анастасиадис, получавайки третата доза ваксина, и отново призова всички да се имунизират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Коприва

преди 2 години

Тетрите и без това бледнеят пред тоя световен вече двегодишен спектакъл. За какво ти е Дарио Фо като всички си имат по един Фаучи?

22

БРЦК

преди 2 години

Само ВОЙНАТА е спасение . Да изгори чумата от политпсихопатите

21

Анонимен

преди 2 години

Искам да попитам! С какво право ваксинираните се боцкат безплатно, с моите данъчни плащания? Каква е разликата между ваксиниран, но заразен и не ваксиниран заразен - от мед гледна точка няма разлика! С какво право са закупени маски и ваксини от моите данъци и се подаряват на други държави? Кой мозъчно ампутиран предател на човечеството определя, че само не ваксинираните трябва да се тестват, ами ако ваксинираните са заразени, значи, че могат да заразяват без угризения! Ще има и втори Нюрнберг!

fallback