Снимка: архив, БГНЕС
fallback

„Заради ескалацията на антиваксърските настроения и невярата в съвременната наука у нас ще настъпи самоизолация на българите, тъй като постепенно влизаме в забранителните списъци за пътуване“. Това каза проф. Илко Гетов - представител на България в Европейската агенция по лекарствата, пред БНР.

Според него в рамките на кампанията за ваксиниране държавата не е стигнала до отделния човек, по-скоро са се говорили общи неща.

Oще по темата

„Хората трябва да разберат, че ваксината на този етап е единственото нещо, което може да нормализира живота ни. Ние сме царе на конспиративните теории. Не трябва да има материални стимули за ваксиниране. Бизнесът, туризмът, индустрията трябва сами да поискат да имат ваксинирани хора при себе си, те трябва да поискат да имат безопасна среда за развитие“, каза Гетов.

Той подчерта, че има разлика между трета и бустерна доза. „Третата доза вече се препоръчва 28 дни след втората доза за групи хора с компрометирана имунна система – трансплантирани, хора на имуносупресивна терапия, хора, прекарали тежко заболяване, хора, за които има условия да се счита, че имунната им система не работи добре. Те трябва да се консултират с лекуващия лекар и съответно да си сложат трета доза от същата ваксина. Бустерната зона е за рисковите индивиди, които работят в среда с COVID болни, в социални домове, учители. Тази доза може да се сложи 6 месеца след втората“, каза Гетов.

Той не препоръчва смесване на ваксини, но поясни, че това не е невъзможно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

470

Анонимен

преди 2 години

АЛО, КЪЛВАЧИТЕ, А НАЯСНО ЛИ СТЕ, ЧЕ ПЪРВО БУСТЕРНА И ТРЕТА ДОЗА СА СИНОНИМИ, НО СА РАЗЛИЧНИ ПО ТЕХНОЛОГИЯ НА ПРОИЗВОДСТВО И ЕСТЕСТВЕННО ПО СЪСТАВ !!! РАЗЛИКАТА Е В СРОКОВЕТЕ И ПО ТЕЗИ ХОРА, ЗА КОИТО СЕ ПРИЛАГАТ. ТРЕТА ДОЗА - ЗА ХОРА ОСОБЕН СЛУЧАЙ (РАК,ТРАНСПЛАНТИРАНИ,С HIV,ПРИЕМАЩИ ЛЕКАРСТВА ЗА ПОТИСКАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА) - 28 ДНИ СЛЕД ВОРАТА; БУСТЕРНАТА Е УСИЛВАЩА И СЕ ПРИЛАГА 6 МЕСЕЦА СЛЕД ПЪРВИТЕ 2(3) - ПОВТАРЯМ ТЯ Е С РАЗЛИЧЕН СЪСТАВ, НЕЗАВИСИМО, ЧЕ Е ОТ ЕДИН И СЪЩ ПРОИЗВОДИТЕЛ.

469

Анонимен

преди 2 години

Ние сме вече в самоизолация в ЕС.Каквото каже Путин това правим

468

Анонимен

преди 2 години

Тоест България ще направи много добре като изолира останалия свят, който се е побъркал!

fallback