Снимка: БГНЕС
fallback

Медицинските сестри у нас са едва 440 на 100 000 души население при средно 840 за Европейския съюз.

Тези данни припомни заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова.

За достигане на това равнище, средното за ЕС, са необходими още 30 000 медицински сестри, стана ясно на кръгла маса на тема "Пандемията от Covid-19 и влиянието ѝ върху жените-медицински специалисти в здравеопазването".

Иванова посочи още, че 80 процента от заетите в здравеопазването и социалните грижи са жени, а заплатите им са 30 на сто по-ниски от тези на мъжете.

От синдиката алармират, че условията в цялото здравеопазване стават все по-тежки, ежедневието на всички работещи в системата става много трудно, а издръжливостта на медицинските специалисти е подложена на изпитание.

Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 14 643 лица-медицински служители. Нови 58 случая са регистрирани през последното денонощие. 9 от тях са установени при лекари, 19 - при медицински сестри, 15 - при санитари, 2 - при фелдшери и 13 - при друг медицински персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

ПроСоТо

преди 2 години

ами нема да има медсестри..Докато такива НИЩОПРАВЕЩИ "величия" като оня русенски "Началник на болницата" има МИЛИОН И ЧЕТИРИСТОТИН ХИЛЯДИ лв годишна "заплата"..!!!!!...???.ЗА КАКВИ ЗАСЛУГИ?...Е,ако КРАДЛИВИТЕ АНТИДОКТОРИ като него се лишат от милиона,ще има и за медсестрите,а никоя от тях няма да избяга,ако заплащането им е добро И У НАС!

37

дада

преди 2 години

Щото ще пращаме македонски космонавти. Ние сме над тези работи.

36

Иван

преди 2 години

До Лейтенант от ЗапасаТова е така, защото Българина е алчен !

fallback