Снимка: БГНЕС
Ваксинирането с две дози от ваксната на "Пфайзер" има висока ефективност срещу тежко прекарване на COVID-19, включително защитава и от "Делта" варианта. Защитата продължава най-малко шест месеца, се казва в анализ на пациенти от САЩ, предаде АФП.
 
Предишни данни от клинични проучвания показват, че ваксините предпазват от хоспитализация. Сега обаче новото изследване, публикувано в Lancet, измерва ефективността на една ваксина във времето в реални условия.
 
От "Пфайзер" са прегледали данните на 3,4 милиона жители на Южна Калифорния, около една трета от които бяха напълно ваксинирани между декември 2020 г. и август 2021 г.
 
След среден период от три до четири месеца, напълно ваксинираните хора са били 73% защитени срещу инфекция и 90% защитени от хоспитализация.
 
През август в САЩ беше разрешено поставянето и на допълнителна доза ваксина за хора с отслабена имунна система, а във Франция беше предложена допълнителна ваксинация на възрастните хора.
 
Израел пък предложи деца над 12 години да получат трета доза пет месеца след поставяне на втора игла.
 
Доклад от септември, обаче, от Световната здравна организация (СЗО) установява, че настоящите ваксини са достатъчно ефективни срещу COVID-19, за да направят трета ваксина ненужна за общото население.
 
Миналия месец СЗО призова за мораториум върху подсилващите ваксини до края на годината, за да бъде разрешен въпросът с неравенството в разпределението на дозите между богатите и бедните държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase