Снимка: БГНЕС
fallback

В Русия източват дебитни карти под предлог, че сканират QR код за ваксина. Там зачестяват сигналите за изтеглени пари от измамници, които казвали, че QR кодът след ваксинация срещу COVID-19 трябва да се свърже с картата.

Няколко пенсионери са съобщили в полицията, че са получили обаждане от лица, представящи се за служители на Министерството на здравеопазването и на пенсионното управление. Те обяснявали, че след ваксинацията срещу коронавирус е необходимо QR кодът да се свърже към банковата карта, за което е необходимо да се съобщи парола от смс, информира ТАСС.

В някои от случаите измамниците успявали да заблудят жертвите си и източвали пари от банковите им карти.

Един от получилите обаждане, се усъмнил и блокирал навреме картите си.

Полицията в Москва е образувала наказателно дело за кражба.

На официалния уебсайт на Министерството на здравеопазването на Москва беше публикувано съобщение, съобщава  Bulgaria ON AIR.

В него се обяснява, че полученият QR код след ваксинация няма нищо общо с банковите или социални карти и всеки опит да бъдат свързани е измама. И призовават гражданите, които получат такива обаждания, да се свържат с полицията и да не предоставят личните си данни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Нема страшно

преди 2 години

На сертифицираните скоро пари няма да им трябват.

9

Анонимен

преди 2 години

Заради ваксините ще се появи огромно разнообразие от нови измами. Като могат да те накарат да размахваш сертификати пред всеки барман и да си разкриваш здравния статус пред су.льо и пу.льо неминуемо ще се появят хора, които да се възползват. Елементарно, Уотсън!

8

Глупаво!

преди 2 години

Щом си бил достатъчно глупав да си сложиш ваксина, значи си достатъчно глупав и да ти вземат парите.

fallback