Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

И днес има висок брой на новозаразени и починали от коронавирус. Според епидемиолога проф. Мира Кожухарова в момента в страната има задържане на заболеваемостта, което е от 2-3 септември.

По думите й, четвъртата вълна върви навсякъде по света,  у нас не е толкова стръмна, което се отразява и върху броя на хората, които се лекуват в болница.

Проф. Кожухарова посочи пред БНТ, че много внимателно се следи капацитетът на болниците да не бъде достигнат, хората могат да получат здравно обслужване.

Oще по темата

Според нея мерките, които са въведени са правилни и затова и е плавна линията на нарастване на новозаразените, които биха били и по-малко, ако са били ваксинирани.

Епидемиологът посъветва хората да избягват контакти, които не са абсолютно наложителни и поясни, че този съвет се отнася за хората в по-висок риск, за тези, които не са се ваксинирали.

Проф. Кожухарова коментира, че у нас локдаун не е имало никога в истинския смисъл на тази мярка - не е имало заключване вкъщи и забрана да се излиза.

 "Към момента за локдаун изобщо не става дума. Разбира се, някои мерки могат да бъдат по-императивно поставени и по-строги, но това е разумно да се направи на ниво област. Там, където има проблем с капацитета на болниците", категорична беше проф. Кожухарова.

Притеснение е дали ще се наложи децата да бъдат обучавани онлайн. Според проф. Кожухарова концепцията засега е, че ученици, студенти трябва да се обучават нормално, защото пропуските в образованието, които са постигнати миналата година и евентуално сега, са с много далечни последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Баба на внуците си

преди 2 години

Хайде жабче да си гледаш внуците и правнуците у дома!Дай път на младите да трупат опит и да се развиват.Хайде ходи си,че вече ставаш дос...да,като скри..би..цаш като латерна едно и също!Ходи си по живо по здраво.

30

Анонимен

преди 2 години

Задържането на заболеваемостта беше до преди десетина дни. После си има ежедневно повишаване на заболеваемостта. Явно присъственото обучение дава резултати

29

Анонимен

преди 2 години

До 34 що бе и вас мигранти ли са настанили, че не можеш да се лекуваш в къщи?

fallback