Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Заразените и ваксинираните в България са много повече, отколкото в другите страни, коментира д-р Апсарух Илиев - завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн, пред Нова телевизия.

Oще по темата

Според него има немалък процент на хора, които са с купени сертификати.

„Имам между 10 и 50 съобщения на хора, които казват, че личният им лекар продава сертификати. Това е проблем, от който ние няма да избягаме и трябва да го погледнем с абсолютната му сериозност. Фалшиви сертификати се продават и ние няма защо да го отричаме”, добави той.

Инфекционистът посочи, че ваксината не предпазва от заразяване, но ваксинираните прекарват по-леко вируса.

„Много е важно в момента да разберем, че броят болни расте, а броят умиращи наближава почти 100 души на ден. Моля хората да обърнат внимание на това. Хора, които се кълняха, че няма вирус, ми се обаждат с разплакан глас и се питат не трябваше ли да се ваксинират. Ситуацията не е лесна”, предупреди д-р Илиев.

Според него със захлаждането на времето през октомври и ноември броят на заразените с коронавирус ще се увеличи.

„Има много голям процент скрити болни. Много приятели ми звънят и ми казват, че са болни, но не са регистрирани по официалните канали. Опасявам се, че ще стигнем до много висок брой на заразени”, смята д-р Илиев.

Той е на мнение, че ситуацията изисква по-строги мерки за носенето на маските и събирането на много хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

515

Лллл

преди 2 години

Не вярвам на тези ваксини . Не смятани че правилно се съхраняват и компетентно поставят . Не се ваксинирам , но ме е страх от вируса . Объркана съм . Дано всичко отзвучи от самосебе си и по-скоро

514

Анонимен

преди 2 години

Хубаво е че ваксините пазят, но ваксинираните разнасят вируса без изобщо да се замислят, че може да заразят другите. И казват: Ама ние сме ваксинирани и си карат "на крак" вируса, без да си направят тест. Така ли се пазим, като се разхождаме болни насам-натам... Дори "леката" форма на вируса понякога не е толкова "лека". Ако не се пазим едни други и ваксините няма да ни опазят.

513

MMM

преди 2 години

България доказва че има едно от най "интелигентното" население за съжаление.

fallback