Снимка: БГНЕС

Словения в сряда временно преустанови ваксинацията с Johnson&Johnson, след като 20-годишна жена почина от мозъчен кръвоизлив и кръвни съсиреци само дни след инжекцията, съобщи АФП.

"Министерството на здравеопазването призова Института за обществено здраве да спре временно ваксинациите с ваксината Janssen, докато не бъдат изяснени всички подробности, свързани с този случай", каза здравният министър Янез Поклукар на пресконференция в Любляна, използвайки друго име за ваксината.

Експерти, съветващи правителството, препоръчаха спирането, след като научиха, че „може да има нежелана връзка между смъртта и ваксинацията“, каза Бояна Беович, която ръководи експертната група.

Медиите съобщиха, че жената е била хоспитализирана в понеделник в тежко състояние, само дни след като е получила инжекция Johnson & Johnson.

Един смъртен случай вече е потвърден като свързан с ваксината в Словения, където над 120 000 души са били ваксинирани. Около 47% от двата милиона души на алпийската нация са били напълно ваксинирани, което е едно от най-ниските нива в Европейския съюз. В опит да увеличи броя, правителството обяви по-рано този месец, че всички държавни служители ще трябва да бъдат ваксинирани или да са преболедували COVID-19, за да продължат да работят от 1 октомври.

Търсенето на Johnson & Johnson се е увеличило през последните седмици, защото това е единствената ваксина, която не изисква две дози.

Европейската агенция по лекарствата заяви през юни, че държавите от ЕС трябва да използват всички налични възможности за ваксинация за борба с пандемията на коронавируса и е твърде рано да се каже дали даден вид е най-добрият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase