Снимка: БГНЕС

"Виждате, че пак се очаква появата на области на ниво 4. Първата я виждате вече - Габрово". Това написа в профила си във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

Той предупреждава жителите на Габрово да се пазят, защото разпространението там е дифузно. По думите му днес областите с дифузно разпространение са 16. Той уточнява, че дифузно разпространение се наблюдава и във Велико Търново.  
 
"Дифузното разпространение напредва бавно из страната. Обхватът на заразата също се разширява бавно. Базовото репродуктивно число днес е 1.042. Над 1 е, но стойността не е висока. Натискът над здравната система се очаква да се засили, но постепенно", пише математикът. Той е направил и изчисление на картата на риска според неговите стойности.
Още по темата
 
София и Пловдив още се държат и не влизат във виолетовата зона. 
 
"От няколко дни ви пиша, че наблюдавем поддаване на натиска от страна на вируса и в двете области. По-силно е поддаването в Пловдив. София и тя поддава, но засега по-бавно. На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост Кърджали си стои в оранжево. Поне на едно място да изкарат малко по-спокойно седмицата", коментира проф. Витанов.  
 
"За смърността няма да пиша нищо. Това, което писах и казах в началото на сертември, е че до края на септември смъртността ще е висока. Сами можете да определите, доколко е правилна тази прогноза. За октомври както знаете - не смея да пиша за смъртността, нищо няма да пиша за смъртността", пише още проф. Витанов в профила си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase