Снимка: БГНЕС

Антителата срещу коронавируса спадат, но това не значи, че човек губи имунитет. "Кривата на нарастване и спадане е съвсем нормална", обясни пред БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова.

Специалистът обясни, че има и клетъчен имунитет - клетки, които запазват паметта за антигена, с който сме имунизирани - в случая част от вируса, и когато отново настъпи среща с този вирус, те се размножават страшно бързо - само за ден-два започват да синтезират въпросните антитела.

Според проф. Аргирова причината да сме първи по смъртност е, че сме последни по ваксинация. По думите ѝ досега трябваше поне 50% от населението да е получило и двете дози ваксини.

Още по темата

Вирусологът допълни, че е направила справка в болница "Токуда". За един ден от 40 души, преминали през спешното отделение с оплаквания, възможни при ковид, само един е ваксиниран.

"Ваксините помагат, абсолютно помагат, засега помагат и при всичките тези нови мутанти и варианти тези ваксини са ефективни. Това е истината", категорична беше проф. Аргирова.

Тя обясни, че третата доза е препоръчителна на първо място за възрастните хора над 65 години, но не за всички, защото при тези възрастни се наблюдава избледняване на имунитета - много по-бавно се образуват антитела след ваксинация и е по-дълъг периодът, докато те се формират.

Според нея втората група, които е добре да си поставят трета доза, са хора, които страдат от някакво заболяване, при които има намалена функция на имунната система. Това са трансплантирани, хора на лечение по повод онкологично заболяване, хора с автоимунни тежки заболявания и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase