Снимка: БГНЕС
fallback

България е на последно място по ваксиниране срещу коронавирус в ЕС. Много страни заговориха за поставянето на трета доза, а на места, където имунизацията е на високо ниво следва да бъдат свалени част от противоепидемичните мерки.

"Страховете на всички хора за ваксините са безпредметни, излязоха доказателства от многомилионни дигитални записи, които показаха ролята на ваксините от гледна точка на намаляването на риска", заяви пред БНТ проф. Иво Петров.

Oще по темата

По думите му, когато населението е информирано, то взима правилното решение, тоест информираното решение, което обикновено е правилното.

 "Персоналът в нашата болница е защитен на около 92% - 77% са напълно ваксинирани и около 12% са прекарали заболяването. Сърдечно-съдовите усложнения от COVID са съществени. Повече от 20% от случаите, които завършват фатално, за съжаление, една от причините е сърдечно-съдово усложнение", уточни проф. Иво Петров.

Той коментира, че трябва да се мисли в посока хората да бъдат предпазени от усложнения, а това е необходимо да се случи навреме.

 "На този етап един от начините е ваксинацията. Едно от основните усложнения, дори на късно прекаралите COVID-19, е превишената склонност към тромбообразуване. Неслучайно в повечето международни клинични ръководства залегна ранната профилактика на тромбообразуването с антикоагуланти", каза още проф. Иво Петров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

Вълканов

преди 2 години

Болеста е безпощадна и жестока. Но за съжаление, ваксините също. Направо казано, за моминта няма ефикасно средство за борба с болеста. Поззнавам хора, които са се пазили много, изпълнявали всички медицински предупреждения, но уви, това не спира заболяването. Като че ли, остава да е много добра собствената естествена имунна система.

110

ваксаджия

преди 2 години

И Проф. Петров да си ги харчи със здаве! И да спи спокойно!

109

Сата НАТО

преди 2 години

при 5% всеки си мисли, че точно той ще мине между капките и заразата си върви ----///----- Е, колко да си върви? Като мине през 100% от хората, после накъде върви?

fallback