Кадър: bTV

„Едва 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимация, оцеляват“, каза д-р Георги Миндов пред bTV.

Той посочи, че 50% от хората в реанимация умират още в първите 48 часа и смъртността е много висока. „По-малко заболяват, но повече умират“, каза Миндов.

„Делта“ вариантът заразява по-бързо, развива се по-бързо, по-агресивен е. Имаме и пик при децата до 1 година – на кърмачетата“, каза още Миндов.

Още по темата

По думите му предстои да бъдат разкрити още интензивни легла за лечение на деца от COVID-19, тъй като те са недостатъчни.

Относно това колко са заразените пациенти със завършен ваксинационен курс, Миндов каза, че процентът е много нисък. „Имаме 13 хоспитализирани за цяла София със завършен цикъл. Има само двама починали с пълен ваксинационен курс за целия период изобщо. Това е около 0,05%“, каза Миндов.

Рекламираните от Министерство на здравеопазването COVID зони, в които може да се извърши преглед на заболели и да се изпишат безплатни лекарства, масово не работят, каза Миндов.

„За София около една или две зони работят, реално. Останалите не работят най-вече заради липса на персонал. Имаме остър недостиг от всякакви специалисти“, каза Миндов.

„Това е много хубава идея, но тя не може да се реализира. Най-малко COVID зоните нямат покритие на територията на цялата страна“, допълни още той.

Относно безплатните лекарства Миндов уточни, че всички лекарства, които попадат в списъка за изписване от COVID зоните, реално са за лечение на усложнения. Те се предписват, когато пациентите са „на ръба между домашно и болнично лечение“.

„Те се включват на втори етап. За тези лекарства пациентът трябва да отиде, вече с ясни симптоми и много заразяващ, до COVID зоната – не е ясно с какъв транспорт. Това, при положение, че може да се обади по телефона и да му бъдат изписани тези лекарства“, каза Миндов.

 

Коментари Напиши коментар

261

Анонимен

преди 2 месеца

Изводът е не влизайте в болница.Антибиотиците помагат.Аз и мой близък го преболедувахме пихме антибиотици,мен ме задушаваше леко само една вечер,после се оправих.Нямаме и двамата никакви последствия.Стига се плашете! След преболедуване има леко задъхване при физическо натоварване но е преходно.Моят близък е спортист и при него имаше задъхване но отшумя бързо и се върна към спорта.Той се беше отчаял,аз го успокоявах,че ще отмине и точно така стана.Отново бяга понеже е лекоатлет.Всичко е преходно.

260

Анонимен

преди 2 месеца

До Анонимен 254 (Ковид анализа с Обединените Арабски Емирства): Аз мога да го напиша и така и пак ще е вярно: 23 септември 2021-ва - 90% ваксинирани, 2-*** умрели от ковид; 23 септември 2020-та - 0% ваксинирани, 1 умрял от ковид. Изводи - важно е да има вълна в двата периода и в двете държави на сравнение; не сравняваме смъртността на една държава с друга, понеже има много други фактори. Останалото е манипулация.

259

Анонимен

преди 2 месеца

Е то принципно в реанимация май само 10% ди оцеляват независимо от болестта. Толкова са ни кадърни лекарите.