Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според наличните към момента данни, дори да се заразим с COVID-19, ваксината ни пази във висок процент от тежко боледуване, усложнения и смърт, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Ефективността на имунния отговор зависи и от индивидуалните ни характеристики (възраст, здравословно състояние, прием на лекарства, генетични и имунологични особености).

Още по темата

Единственото посочено противопоказание за поставяне на ваксина е наличието на алергия към съставка на самата ваксина. Важно е да се отбележи, че съпътстващите заболявания трябва да са под контрол, като поставянето на ваксината трябва да е съобразено с прилаганата терапия (в случай, че е имуносупресираща, например).

По данни на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ хората, които не са били ваксинирани срещу COVID-19, са в 10 пъти по-висок риск да се разболеят и в 11 пъти по-висок риск да загубят живота си в резултат на коронавирусната инфекция през пролетта и лятото на 2021 г.

На 13 септември BBC съобщи, че от над 51 000 смъртни случая от COVID-19 в Англия между януари и юли 2021 г., само 256 са настъпили при напълно ваксинирани хора, като те са били с много висок риск от тежко протичане на заболяването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase