Снимка: БГНЕС
fallback

"45 процента от пълнолетното население на България, или около 2,5 милиона души, посочват, че не са се ваксинирали и не възнамеряват да го направят. За тази група е характерно, че това са предимно млади хора и представители на гетоизираните и маргинализираните общност".  Това заяви пред NOVA социологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов по повод най-новото проучване на нагласите на населението към имунизацията срещу COVID-19.

По думите му това се дължи най-вече на ниската здравна култура сред маргинализираните общности. „Освен това младите хора, активните възрасти, не бяха обхванати от политиката на имунизация с оглед решението на властите първо да се ваксинират възрастните хора”, посочи той. По думите му, младите хора в активна възраст, които разнасят вируса, са по-опасни, тъй като по-голямата част от възрастните хора имат желание да се ваксинират, защото са по-уплашени и са по-съвестни. 

Според Първа Симеонов над 1/5 от хората, които казват, че не са се ваксинирали, но ще го направят по-късно, са преболедували COVID-19. Данните от проучването показват, че близо 2,5 млн. души вече са преминали през коронавируса, но числата са условни. Ако към това число се прибавят и имунизираните хора, това води до извода, че имунитетът в България не е чак толкова малък.

"Парадоксалното е, че този имунитет идва от преболедуване, а не от ваксинация. Факта, че "пуснахме вируса" и много хора са преболедували COVID-19, води до отлагане на ваксинацията", обяснява Симеонов. Такава бе препоръката на лекарите - след преболедуване, да се изчака с имунизацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Анонимен

преди 2 години

До До тройния магистърБлагодаря, това е много висока оценка за мен.

78

Алекс

преди 2 години

Първане,наближават избори.Гледай си социологията и не се занимавай с материя,от която нямаш никакво понятие.Кога групата на трактористите ще се изкаже за вируса?

77

Ха Ха Ха

преди 2 години

ВАКСАН СИМЕОНОВ си е доста добре осведомен и наясно с реалните проценти, а именно над 85% категорично нежелание за евтаназия чрез графен оксид!Ако искате малко ваксинална истина гледайте последното видео на "Project Veritas"...

fallback