Снимка: БГНЕС
fallback

Хиляди неваксинирани френски здравни работници са изправени пред неплатен отпуск от сряда съгласно нов закон за COVID-19, който наказва хората в професионалните грижи, които отказват да се имунизират срещу вируса, предава БГНЕС.

На 12 юли президентът Еманюел Макрон даде ултиматум на работници, включително персонал в болници, грижещите се за пенсионери по домовете им и противопожарната служба - общо около 2,7 милиона души - да получат поне една доза ваксина до 15 септември или да подадат оставка.

Два месеца по-късно хиляди здравни работници продължават да не се ваксинират, което увеличава вероятността от смущения в услугите в заведения, принудени да отстраняват персонала без заплащане.

Болница в южния град Монтелимар потвърди, че вече е започнала отмяна на неотложни операции поради недостиг на ваксинирани анестезиолози.

Заместник-директорът на болницата Филип Чар заяви, че трима алерголози също ще няма да са налице поради отказа им да се съобразят с ваксинирането.

Профсъюзът в сектора CGT предупреди за "здравна катастрофа", ако правителството отстрани голям брой болнични работници и забрани работа на нежелаещи да се ваксинират лекари. "Трябва да задържим тези хора на работа, докато не бъдат сменени", каза Кристоф Прюдом, лекар в спешна помощ и депутат от лявата партия "Непокорна Франция".

Но правителството се зарече да осъществи политиката.

"Няма да отстъпим", заяви премиерът Жан Кастекс миналия месец.

Националната агенция по обществено здраве на Франция изчисли преди седмица, че около 12 % от болничния персонал и около 6 % от лекарите в частни практики все още не са ваксинирани.

В началото на глобалната ваксинация Франция имаше едно от най -ниските нива на поставяне на ваксини в света, като само четирима от 10 души заявиха, че планират да се имунизират. Сега страната се гордее с едно от най -високите нива на ваксинация в света, като близо 50 милиона души - близо 90 процента от всички пълнолетни - са получили поне една доза ваксина до 13 септември.

Oще по темата

Въвеждането на "здравна карта" за коронавирус през юли, изискваща хората да докажат, че са били ваксинирани или наскоро са имали отрицателен тест за COVID-19, за да имат достъп до ресторанти, барове, фитнес зали или музеи, имаше ефекта на променящ положението фактор за милиони от скептиците към ваксините.

Но десетки хиляди хора продължават всяка седмица да демонстрират срещу ограниченията. Амел Бенотман, 41-годишна медицинска сестра, работеща в психиатрична болница в северния град Лил, заяви пред АФП, че е "твърде притеснена" от страничните ефекти на ваксината, за да бъде имунизирана, дори ако това означава загуба на работа.

"Вече имах лек случай на COVI?D и считам, че рисковете надвишават ползите", каза Бенотман, която взе участие в демонстрация срещу здравните карти в Лил миналия уикенд.

Франция не е първата страна, която предприема стъпки, за да принуди хората, работещи с уязвимите, да се ваксинират.

Американският президент Джо Байдън направи миналата седмица ваксините задължителни за милиони федерални служители и работещи по договори, както и за предприятия с над 100 служители. В Европа Италия направи ваксината задължителна за здравните работници в края на май и планира да разшири мярката до персонала на домове за пенсионери през октомври, докато Гърция вече я въведе и за двете категории полагащи грижи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

Анонимен

преди 2 години

"Българите се оказаха глупаците на Европа." - Напротив, българите се оказаха най-умните в Европа. И преди съм го знаел, даже и личен опит имам след 9 години в Германия, но сега вече нямам никакво съмнение. Една ов_ца дори и да живее в модерер овчарник, пак си остава ов_ца...

95

Таталидемокрация

преди 2 години

Тоталитаризъм или демокрация му се вика на това? Всъщност има начин - да се обявят за 'тарнсваксинирани' и да си търсят правата по утъпкания модел на транссексуалните - и в двата случая се претендира за нещо което не си :):)

94

славянин

преди 2 години

Навсякъде където фашистите с власт налагат такива изисквания за лакарите здравните системи ще изгърмят!

fallback