Снимка: БГНЕС
fallback

Трябва да се следи децата да не бъдат заразени от учители, коментира бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни болести и настоящ консултант по ваксинационния процес към Столична община проф. Тодор Кантарджиев.

"Децата може да боледуват, но не предават инфекцията. Рядко може в семейството да се заразят родителите от децата“, каза той в ефира на bTV.

Според него най-важното изискване, с което могат да се предпазят учениците от заразяване, е проветряването на всеки 20 минути.

Oще по темата
По думите на специалиста от особено значение е и учителите да бъдат ваксинирани. Той уточни също така, че постоянното носене на маски в училище от децата не е задължително.

„Малките деца няма да носят маски, в часовете няма да има маски, а  в коридорите и то ако се смесват различни класове. Проветряването е много по-важно в училища. Там то трябва да е на 20 минути, защото инфекцията е аерозол, не е капкова, така че въздухът трябва да се сменя.“, поясни проф. Кантарджиев.

Той посъветва у да се закупят и поставят в класните стаи  UVC светлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 2 години

както и децата да не зарязат училите. който има симптоми да си остане вкъщи, а навън да носи маска докато не се оправи

58

Задължителна ваксина

преди 2 години

Задължителна ваксинация за учителите - не да ми се пазят с по 2-3 маски и да не искат да пипнат домашните работи на децата и да пръскат със спиртен разтвор след тях.Уж трябва да са малко по-мислещи - уви в България учителите масово вярват в извънземни с чипове.

57

ха ха

преди 2 години

Всички преписват от германците. Новата линия на Робърт Кох е ,че децата трябва да минат пез вируса. Карантината на контактно дете там е намалена на 5 дни!

fallback