Снимка: БГНЕС

Новата есенна вълна на коронавирус няма да се различава коренно от лятната вълна на заболеваемост, но сезонните инфекции могат да се наслагват върху нея, освен това във връзка с началото на учебната година децата ще започнат да боледуват повече. Това твърди инфекционистът и главен лекар на клинично -диагностичната лаборатория Invitro Андрей Поздняков.

"Няма да има фундаментални разлики от лятната вълна. В същото време новата вълна ще бъде не по-малко лоша от предишната. Същият "делта" щам, вероятно и "делта-плюс", остава преобладаващ. Съответно, всички податливи хора, независимо от възрастта, могат да бъдат заразени", каза Поздняков.

Той също така не изключи възможна комбинация от вируса с други респираторни инфекции, които традиционно са повече през есента. А как ще се държи "делта"- щамът при такива условия все още не е известно: проучванията относно такава едновременна инфекция преди това не са правени.

„Новата вълна на пандемията, както всички предишни, според нашите оценки, ще продължи два до три месеца“, каза инфекционистът и предположи, че повече тотални локдауни няма да има никъде по света.

Според него днес лекарите са по-добре подготвени за новите вълни от пандемията, отколкото преди година, и ако цялото население продължи да се съобразява с епидемиологичните мерки, които станаха основни, няма да има нови локдауни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase