Снимка: БГНЕС

В България няма практика за ваксиниране на деца срещу COVID-19. Имунизация на деца над 12 години е възможна при съгласие на родителите и само с препарата на "Пфайзер".

Някои експерти у нас призовават да се започне масова ваксинация на децата, но много родители не са съгласни.

Каква е практиката за ваксинация на деца срещу коронавируса по света?

Какво се случва в Европа?

През май Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри ваксината на "Пфайзер" за деца от 12 до 15 години. Оттогава различните страни от ЕС се движат с различна скорост при ваксинацията на по-младите.

Дания (12- до 15-годишни) и Испания (12- до 19-годишни) вече са ваксинирали по-голямата част от детското си население с поне една доза.

Франция също се движи бързо, като 66% от тези на възраст от 12 до 17 години вече са с една доза, а 52% са напълно ваксинирани. До октомври здравната карта на страната ще бъде разширена за лица под 18 години, което означава, че всички тийнейджъри ще трябва да покажат доказателство за ваксинация или отрицателен тест за COVID, за да имат достъп до места като кина, музеи, ресторанти и закрити търговски центрове.

През юни научните съветници на Германия препоръчаха ваксината да се предлага само на деца на възраст от 12 до 15 години с подлежащи здравословни проблеми. Но през август, след като вариантът "Делта" започна да се разпространява по-широко, ваксинацията беше разширена за всички над 12-годишна възраст.

В Швеция децата на възраст от 12 до 15 години имат право на ваксина само ако имат белодробно заболяване, тежка астма или друго високорисково медицинско състояние. В Норвегия разпространението на ваксината беше разширено за деца на възраст от 12 до 15 години, но ще бъде предложена само първа доза, като решение за втора доза ще бъде взето по-късно.

САЩ - задължителна ваксинация

През май американските и канадските регулатори бяха първите, които одобриха ваксината на "Пфайзер" за употреба при деца на възраст над 12 години. Разпространението започна веднага в САЩ с две дози, приложени с интервал от три седмици.

До края на юли 42% от 12- до 17-годишните са получили първата си доза и 32% втората си доза от "Пфайзер" или "Модерна".

Стремежът към ваксиниране на децата дойде, когато САЩ започна да се бори с нарастването на инфекциите, предизвикани от варианта "Делта".

В последния доклад на Центъра за контрол на заболяванията се казва, че броят на децата, хоспитализирани с COVID-19, е между 3,4 и 3,7 пъти по-висок в щатите с най-нисък процент ваксинация.

Няколко училищни съвета в САЩ гласуваха да направят имунизацията задължителна за деца над 12 години, за да могат да посещават клас, въпреки възраженията на някои родители.

В Лос Анджелис правилата наскоро бяха разширени до 600 000 ученици, докато в Ню Йорк персоналът, но не и учениците, трябва да бъде ваксиниран.

Междувременно "Пфайзер" започна да тества ваксината си срещу COVID върху по-малки деца. Първите резултати, при тези между 5 и 11 години, се очакват през септември, като данните за бебета на възраст от шест месеца до четири години вероятно ще последват до края на годината.

Президентът Байдън вече посочи, че ваксините за тази по-млада възрастова група могат да бъдат налични "скоро", след като регулаторните органи прегледат клиничните данни.

Китай - ваксинация одобрена за деца над три години

През юни Китай започна да разрешава ваксинацията на някои деца от три до 17 години с препарата на Sinovac. Това е първата държава, одобрила имунизация на толкова малки деца.

Страната си е поставила груба цел да ваксинира 80% от населението си от 1,4 милиарда до края на годината, цифра, която е невъзможно да се изпълни без да се ваксинират голям брой деца под 18-години.

На теория ваксината срещу COVID е доброволна в Китай, въпреки че някои местни правителства са казали, че учениците няма да бъдат допуснати до училище през този срок, освен ако цялото им семейство не бъде напълно имунизирано.

Ваксината Sinovac също се използва широко в много страни в Азия, Африка и Южна Америка.

В Чили тя вече е одобрена за употреба при деца на възраст от 6 години, докато наскоро компанията започна клинични изпитвания за тестване на ваксината си върху деца в Южна Африка на възраст от шест месеца до 17 години.

Индия - ваксинацията на възрастните е на първо място

Смята се, че Индия има най-голямото подрастващо население в света, което се оценява на около 253 милиона от ИНИЦЕФ. Последните данни от Националното серологично проучване показват, че около 60% от децата са били изложени на коронавируса от началото на пандемията и е вероятно да са изградили известен имунитет.

През август държавният регулатор на лекарствата даде зелена светлина за спешна употреба на нова ваксина, разработена от местната фармацевтична компания Zydus Cadila за всички на възраст над 12 години.

Понастоящем имунизацията трябва да се дава в три отделни дози, като се използва апликатор без игла, а не традиционна спринцовка. Фирмата заяви, че скоро се надява да започне изпитания и при по-малки деца на възраст две и повече години.

Правителствените научни съветници заявиха, че ваксинацията за деца на възраст от 12 до 17 години със сериозни здравословни състояния може да започне през октомври, но по-широко разпространение ще се осъществи едва след завършване на програмата за възрастни в Индия, която понастоящем е насрочена за края на годината.

Коментари Напиши коментар

252

От Берлин

преди 4 дни

Това са престъпници! Един немски лекар педиатър го каза наскоро: Шанса да те удари гръм, е по-голям, от това детето ти да попадне в интензивното заради Ковид.... Пълни Фашисти!!!

251

+++

преди 4 дни

Защо не задължите антиваксърите да си ваксинират децата с изпробваните ваксини за детски паралич,морбили и всички др.които се слагат от години,а налагате да станат задължителни такива които са със съмнителен ефект.Забъркани за 2,3 месеца.Има нещо смущаващо не мислите ли.Ще умреш и боцкан и небоцкан.Караш болеста леко и с ваксина и без ваксина.Никой не казва сраничните ефекти.Само 25% от лекарите са ваксинирани защо?Където има намесена политика и пари що викат сърбите е--го.

250

Анонимен

преди 4 дни

Ами как да ги ваксинира ?! Под диктовката на световните кукловоди ,разбира се ! Не за вярване за колко много "хора" се оказа удобна тази пЛандемия !