Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Здравната система може да издържи сегашната ситуация с коронавируса, предишните две вълни бяха по-тежко протичащи.

Това коментира пред БНР инфекционистът д-р Трифон Вълков.

Няма терапевтични схеми в Европа, които да не се използват и у нас, с изключение на коктейлите от моноклоналните антитела, каквито бяха приложени при лечението на американския президент Доналд Тръмп, обясни Вълков. По думите му при терапията на Делта варианта няма разлика с предишните варианти на коронавируса.

По отношение на смъртността инфекционистът заяви, че трябва да се ваксинират хора, които имат сериозни придружаващи заболявания, за които срещата с коронавируса може да бъде усложняващ фактор.

"Аз срещам огромен отпор като говоря с такива хора. Те приемат своите придружаващи заболявания като контраиндикация за имунизация. (…) Все повече и повече срещам хора, които ми казват – аз исках да се ваксинирам, но личният лекар ме посъветва именно заради това свое състояние да не се ваксинирам, което е груба грешка", посочи то.

Причината за ниското ниво на ваксинация у нас не е само една, отбеляза д-р Трифон Вълков. Той вижда основната причина в народопсихологията ни и вярата на българите в конспирации.

Освен ваксината, друг начин на противодействие срещу вируса е спазването на елементарните противоепидемични навици, припомни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

антиваксър

преди 2 години

И защо изтрихте протокола Зеленко - цинк, хидроксихлорохин, азитромицин. После сме вярвали в конспирации.

45

Анонимен

преди 2 години

(продължение) * имах предвид в интензивното. "всички доказателства на света не са в състояние да накара антиваксъра да прогледне" - ами доказателствата и експертите, които са срещу ваксините? Или само едните доказателства да гледаме? Есперти като Michael Yeadon (бивш главен учен на Pfizer), Robert Malone (откривател на mRNA). Ако искате да видите двете страни на аргумента, изслушайте ги и докато не го направите, не ми казвайте, че търсят слава

44

Анонимен

преди 2 години

До До 42 Провери по-добре за Израел - "vaccinated by age" потърси. Ние да не взимаме удобни примерни, ама вие може. За Дания и Швеция как точно ваксините са помогнали за това? Я виж предишните вълни - да не би да сме били наравно с Дания и Швеция по хоспитализирани? Пак ние сме имали много, а те малко. Другаде е проблемът... Ако е ефективен Зеленко протоколът, да направят проучване, може да няма и 1 човек в интензивно.

fallback