Снимка: Pixabay
fallback

Двама души в Турция са с новия „Мю“ вариант на коронавируса, който заобикаля ваксините. Информацията потвърди министърът на здравеопазването Фахретиин Коджа.

Той допълни, че към момента в страната не се предвиждат нови ограничителни мерки.

"Засега не планираме да въведем допълнителни мерки, защото до момента Мю вариантът не е установен при други лица, с изключение на два случая. Над 90 на сто от случаите на коронавирус в страната се дължат на вариантите "Делта" и "Делта плюс". Редовното тестване с PCR за неваксинираните ще се запази, като засега не се обмисля то да стане за сметка на гражданите в бъдеще, за да се насърчи ваксинацията", каза Коджа, цитиран от БТА.

Oще по темата
Министърът напомни, че Турция препоръчва поставяне на трета доза ваксина за имунизираните с инактивна ваксина срещу COVID-19, но засега няма такава препоръка за иРНК ваксините, при които се наблюдава по-дълго запазване на имунитета. В предстоящите месеци ще продължи наблюдението върху ефекта от тези ваксини и съобразно заключенията ще бъде направена препоръка дали и кога е нужна "припомняща доза".

По думите на здравния министър Турция извършва подготовки, така че да започне серийно производство на местната инактивна ваксина Тюрковак до месец и половина или два месеца. Коджа изтъкна също, че властите не биха желали отново да затварят училища заради епидемията от COVID-19 при наличието на ваксина срещу заболяването и насърчи ваксинацията. Както той отбеляза до 2-3 дни в Турция се очаква броят на поставените дози ваксина да превиши 100 милиона.

По официални данни до момента са ваксинирани 98,4 милиона души в Турция с най-малко една доза ваксина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 2 години

Ето ти готова пролетна вълна. Аз го бях прочела кат муууу... Вече е банално всичко това. Е, ваксърчета, вие що се набодохте бре? Айде сега 3та доза в Д-то. Изкарах го и съм си с естествен имунитет!

56

Анонимен

преди 2 години

Велика ваксина, щом я заобикаля.... закво се бодохте, тогава?Да се защитие от вариянти дето са вече в историята?

55

Анонимен

преди 2 години

И коя инактивирана ваксина ползват, че нещо не мога да се сетя!! Китайската ли или руската?

fallback