Снимка: БГНЕС
fallback
Смъртността е висока и продължава да расте. Това написа в социалните мрежи математикът проф. Николай Витанов.
 
Математикът отчита, че София-град временно е слязла от ниво 3 на ниво 2, според картата на риска съгласно плана на Минестерството на здравеопазването. Той смята, че това би трябвало да е добре, защото увеличаването на случаите в София-град се забавя временно и няма толкова бързо да повлече страната към висок брой нови случаи на ден. 
 
"Отдавна ви пиша, че доста хора си играят на руска рулетка със заразата, нали така. Какво е това - вълната се надига, броят на случаите расте, а най-големият ви град, дето трябва да е най-засегнат, драпа да излезе от червената зона в посока жълтата. Тук има нещо, което не е наред. И то е, че много от случаите не стигат до регистрация. Човекът си се заразява и играе на руска рулетка. Доста имат късмет - изкарват го леко. Но то се и предава леко на другите. Но - не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле. Някои нямат късмет - при руската рулетка в пистолета има куршум и от време на време той гърми. Съответният човек с липса на късмет отива в болница в тежко или даже в насипно състояние" пише проф. Витанов.  
 
Според него доста от тези хора влизат в реанимация и болниците като цяло се пълнят с бясна скорост. Броят на тежките случаи и на смъртните случаи расте. Математикът казва, че новият фактор е - масовата игра на руска рулетка, започна да действа силно преди около седмица. 
Oще по темата
 
Математикът предупреждава областите, които са в червено да имат едно наум, че там може да има по-строги мерки. 
 
"Може и да има, може и да няма - то тези решения не са тъй прости, както си мислят някои хора без опит. Появата на области на ниво 4 обаче не оставя много пространство за маневри на взимащите решения", пише още проф. Витанов. Но отново ви пиша - политическата логика е различна от медицинската.
 
Проф. Витанов е изчислил и картата на риска по неговата методология. Според нея жълтото е заминало, а виолетовата зона ще да продължи да се увеличава. Според него това, че картата не е още много виолетова, но показва, че вълната има още потенциал за растеж.
 
"В областите в червено трябва да се внимава повечко, а в тези във виолетово - доста повечко. Пазете се, пазете децата оставете "безсмъртните герои" да си играят на руска рулетка", казва още математикът. 
 
Той добавя, че базовото репродуктивно число днес е 1.192. и е паднало под 1.3. " но това е по-скоро илюзия", казва още той.
 
Математикът констатира още, че обхвата на заразата се увеличава и то с бързи темпове.  
 
Той отчита, че активните случаи ще прелетяват покрай 30 000 и ще полетят със свръззвукова скорост към 35 000. "Това не е добре", пише още той. 
 
"Това не е заплаха, а реален факт. Пазете се, пазете децата, оставете "героите"да си съсипват живота както  намерят за добре", пише още математикът.
 
"Индикаторът за смяна на тренда за страната все още е под критичната стойност", изчислява още проф. Витанов. Според данните му има вече 8 области, които са в зоната на слабо дифузно разпространение на заразата, през тази седмица обаче се очаква дифузното разпространение да почне да взима надмощие над клъстерното разпространение на територията на страната. 
 
"Защото още няколко области са на ръба на началото на дифузно разпространение", казва още проф. Витанов. 
 
Той констатира, че броят на починалите расте, като се очакват през следващите дни да са по над 40 на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

John Wick

преди 2 години

Dnes.bg ,престанете да цитирате този лалугер !!!

34

Ббб

преди 2 години

Защо плашите хората така изкуствено. Това е пълна глупост. Маските нищо няма да помогнат. Това е просто спекулация. Ваксините също.

33

Анонимен

преди 2 години

Витанов жестоко *** антиваксърите, руска рулетка лол

fallback