Снимка: Bloomberg

Федералната разузнавателна служба на Швейцария (NDB) предупреждава за потенциални терористични атаки срещу инфраструктурата за ваксинация срещу коронавирус, включително ваксинационните центрове, транспортните и производствените съоръжения, съобщи вестник NZZ  am Sonntag.

„Атаките срещу такива цели биха ударили големи групи хора и биха предизвикали интензивно медийно отразяване“, заяви говорителят на NDB Изабел Грабер в писмен отговор на въпроси от NZZ.

Разузнаването е загрижено за нападенията от джихадистки групи, съобщи вестникът. Засега обаче няма осезаеми индикации за планирани атаки.

Доставките на ваксини в Швейцария се координират и провеждат от швейцарската армия. Дозите се съхраняват на секретни места.

Говорител на Lonza Group AG, производител на ваксината Moderna Inc, заяви пред вестника, че компанията няма да коментира „по толкова чувствителни теми“.

Швейцария претърпя значително увеличение на случаите и хоспитализациите от COVID-19 през последните седмици. Алпийската нация е разпределила 9,51 милиона дози ваксини, достатъчни да покрият 55,6% от населението. Това е едно от най-ниските нива на ваксинация сред големите икономики в Европа,  съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

NZZ съобщи също, че здравният министър Ален Берсет казва, че усилията за мобилна ваксинация трябва да бъдат увеличени.

„Кантоните трябва да изпратят много повече мобилни екипи за ваксинация“, каза Берсет.

Федералният съветник също предупреди, че ограниченията за пътуване като например задължителни карантини за завръщащи се пътници, могат да бъдат въведени отново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase