Снимка: БГНЕС

При ваксинираните с пълен курс на имунизация около 40-50 души на 1000 се заразяват коронавирус, но го преминават леко, обясни в ефира на Нова тв проф. Тодор Кантарджиев.

“Те обаче могат да разпространяват вируса няколко дни, докато той е в голямо количество в носоглътката и организмът не го е унищожил. Около 5% от ваксинираните могат да се заразят отново. Целта на ваксините е да се намали до минимум вероятността за тежко изкарване на заболяването”, допълни бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той допълни, че 7 души на 1000 може да се разболеят повторно.

Още по темата
Според него СЗО са против третата игла от морална гледна точка. Той посочи, че голяма част от населението в Африка не е ваксинирано. Проф. Кантарджиев е категоричен, че двете дози от ваксината и лекото преболедуване дават достатъчен имунитет.

„Някои учени казват, че този имунитет ще е до живот. Според мен ще издържи поне няколко години. Известен факт е, че антителата падат, но остава клетъчният имунитет. При среща с вируса той започва за кратко време да произвежда клетки, които правят антителата. Клетките, които убиват заразените такива, ще ни спасят”, поясни специалистът.

Според него специалистите в МОН са взели правилно решение за присъствен старт на учебната година. Той смята, че мерките е трябвало да се затегнат леко в края на юли. Трябвало е да се обърне внимание и на ваксинацията. Проф. Кантарджиев е на мнение, че планът на здравното министерство трябва да се спазва. Той посочи, че страната ни отново е начело на класацията по смъртност от COVID-19 в Европа.

„За три дни достигаме броя на починалите, колкото при поредица от атентати в Кабул. А това не е малко", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase