Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

И ваксинираните се разболяват, но протичането на болестта е несравнимо с това при неваксинираните, според кардиолога Боян Христовски, цитиран от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

COVID-19 e заболяване, което може да засегне повече органи, не само белия дроб. Острата фаза често минава с лека симптоматика като при грип, до тежки пневмонии с дихателна недостатъчност, гастроинтестинални прояви и невропатични прояви. Усложненията на сърдечно-съдовата система са често срещани в пост-ковидния период и може да се харaктеризират като перикардит, миокардит, коагулационни нарушения, ритъмно-проводни нарушения, вследствие на възпалителния процес, посочва специалистът.

Инфекцията от COVID-19 може да протeче тежко и при пациенти без придружаващи заболявания поради силния имунен отговор, т.е. няма правила кой как ще изкара вируса. При хората с болно сърце рискът е по-голям заради подлежащите увреждания и усложненията, които може да настъпят по време и след инфекцията.

Пациентите, които вече са преболедували, трябва да проведат кардиологичен преглед с включени електрокардиография /ЕКГ/ и ехокардиография /ЕХОКГ/, да приемат редовно назначената им терапия. Пост-ковидният синдром може да е по-продължителен, въпреки лечението, което провеждаме, заявява Христовски.

Според него от опита, който има вече със заболяването, ваксинирането е начинът то да бъде победено.

В България ваксинирането се забави, хората започват да се активизират в момента, когато виждат болни в социалните си кръгове, а трябваше летните месеци да се използват максимално при наличие на всички възможни ваксини, смята лекарят.

За себе си мога да кажа, че се ваксинирах сред първите в България, още през януари с иРНК ваксина. Това ме кара да се чувствам спокоен, въпреки че всеки ден преглеждам болни с COVID-19, каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Ха!!!!!

преди 2 години

До Анонимен 38. Ако се отнася за здравето ти, не е зле да се позаинтересуваш как работят тия ваксини. Все пак подписваш информирано съгласие за някаква ваксина в тялото си , за която производителя не поема отговорност. Не е същото като да се съгласиш с условията на МС, Епъл, Гугъл или ФейсБук без да ги четеш дори, нали?

33

Въпрос

преди 2 години

Черешката на тортата: "За себе си мога да кажа, че се ваксинирах сред първите в България, още през януари с иРНК ваксина. Това ме кара да се чувствам спокоен".... Иииихааа, якооо! Защо се забавихте толкова с тази статия? Ако бяхте я пуснали по-рано, до сега щях да съм ваксиниран и да се чувствам и аз спокоен. Вас журналистите май хич не ви интересува живота на хората, а?

32

Анонимен

преди 2 години

'Баща ми за малко не умря от грип "със лека симптоматика" през зимата на 2012' ----- ти нямаш баща, ти си к0пеле!

fallback