Снимка: БГНЕС

Не консумирайте сладко преди ваксинацията срещу COVID-19, за да намалите страничните ефекти

За да се намали вероятността от странични ефекти след ваксинация срещу COVID-19, е необходимо да се направи диета и преди имунизацията. Това съветват руски гастроентеоролог. Според Никита Харлов, е необходимо да се намали сладкото, каза той в интервю за радио "Спутник", предаде РИА Новости.

Още по темата

Много е важно временно да се откажете от сладкото, тъй като ваксината е по-трудна за понасяне, когато нивото на кръвната захар е високо, каза лекарят.

"Сладките са табу преди ваксинацията, тъй като кръвната захар ще бъде по-висока, а ако захарта е по-висока, човек ще понесе ваксината по-трудно", съветва Харлов, цитиран от БГНЕС.

Същото важи и за всички храни с високо съдържание на въглехидрати.

"Това се отнася за всички въглехидрати, дори и за тези които се съдържат в: картофи, зърнени храни, хляб. Те също ще повишат нивата на кръвната захар", каза Никита Харлов.

Трябва да се внимава преди ваксинацията и с плодовете. Лекарят препоръча да се намали консумацията им наполовина. И най-вредното от всичко, според него, малко преди и непосредствено след ваксинацията е да се консумират банани, грозде и пъпеши. Единственото изключение са цитрусовите плодове. Лимонът, лаймът и грейпфрутът не трябва да се пропускат, добави медикът.

В допълнение към храните, които повишават нивата на кръвната захар, трябва да се избягва всичко, което може да предизвика алергии, продължи той.

"Не можете да опитвате нова храна, яжте само това, с което сте свикнали дълго време, до конкретна марка колбаси или мляко. Без експерименти, без изкушения, без нещо екзотично", подчерта Харлов.

Преяждането също може да бъде удар по имунната система, предупреди той. По-добре е да направите промени в диетата си няколко дни преди ваксинацията и да се придържате към тях две седмици след нея, докато се формира първичен имунен отговор, заключи Харлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase