Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Във всички градове, където е възможно, ще функционират COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове (ДКЦ), в които ще се извършва триаж на пациентите.

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването, цитирайки заместник-министър Александър Златанов. Пациентите, които не могат да останат на домашно лечение, ще бъдат насочвани за хоспитализация.

Oще по темата
По думите на Златанов всички центрове ще разполагат с необходимата апаратура. В тези COVID зони ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център. Прегледите ще бъдат безплатни, като направление от личния лекар няма да е необходимо. Доболничната помощ трябва да се подкрепя и да се заложи повече на нея като профилактика, превенция и лечение, в случаите, в които е възможно, смята той.

С откриването на тези COVID зони ще се подпомогне и спешната помощ. По този начин ще бъдат поети част от "неотложните случаи", е обяснил още Златанов.

Към момента заболяемостта от COVID-19 е най-висока в областите Бургас и Велико Търново. По препоръка на главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев ще бъдат налагани и допълнителни противоепидемични мерки на регионално ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 2 години

Като ваксинационните центрове са празни, пълнят се спешните и болниците. Триаж, отделения, поликлиники, зелени коридори за ковид болни .......плащате си за гяволъка!

18

.

преди 2 години

"Триаж"?? Това нещо средно между крематориум и екарисаж ли е??

17

жалкия фигурант

преди 2 години

от днес вече сме ултра червена зона и ЕС ще започне процедура по тричене срещу България.

fallback