Снимка: БГНЕС

Гърция се опитва да привлича туристи с безплатни тестове на тръгване от почивката. Вече няколко седмици в южната ни съседка отварят пунктове за бързи антигенни изследвания без заплащане.

Екипи взимат проби в Атина, Солун, Кавала, Халкидики и по други известни дестинации. След направен тест резултатът излиза в Европейския сертификат и се приема за валиден навсякъде. Така хората, които трябва да се приберат у дома след почивка в Гърция, не е необходимо да плащат в лаборатории, за да си направят тест, ако държавата им го изисква.

За улеснение на пристигащите в южната ни съседка пък бе променен срокът за т.нар. PLF формуляр за локализация, който генерира QR код, изискван на границата. Доскоро данните трябваше да се попълват онлайн 72 часа преди влизане в страната, но този срок бе премахнат и сега формулярът може да се попълни и в деня на пътуването.

В същото време обаче от 30 август гръцките власти затягат мерките срещу коронавируса, като повече ограничения ще има за неваксинираните. Очаква се новите правила да бъдат обявени утре и да важат от следващия понеделник.

Най-вероятно Гърция ще върне носенето на маски на открито. То бе отменено на 26 юни, но заради ръста на случаи изискването отново ще влезе за всички с изключение на клиентите в ресторантите, посетителите на плажа и децата под 4-годишна възраст. За туристи, които нямат документ за завършена имунизация или преболедуване обаче, нещата ще се усложнят. Това предупреждават и българи, живеещи в южната ни съседка, пише "Монитор".

Те следят всяка разпоредба, а след това информират планиращите почивка във фейсбук групата „ГКПП Кулата – Промахонас“. Вероятно туристите без COVID документи няма да бъдат допускани на закрити обществени места, с изключение на хранителни магазини и аптеки, освен ако нямат отрицателен резултат от тест.

На фона на затягащите се мерки и след мащабните поражения от огнените стихии, които вилняха в Гърция, хотелите и собствениците на жилища, които се отдават под наем, започнаха да пускат промоции. Някои от тях стигат до 50% от реалната цена. Представители на туристическия бранш в южната ни съседка се притесняват, че въвеждането на допълнителни ограничения ще донесе много отменени резервации за септември, когато сезонът там все още е активен.

Именно поради тази причина гръцките власти засега не обсъждат промяна в пропускателния режим по границите, а единствено затягане на изискванията в държавата. В момента най-строги са мерките в община Ретимно на остров Крит. Там е въведен вечерен час, като движението е забранено от 01,00 до 06,00 ч. Музиката в магазините, заведенията, ресторантите и нощните клубове също е забранена. Засега тези правила са в сила до 25 август. Дотогава бяха удължени и действащите локални ограничения за други две общини на Крит – Ираклион и Ханя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase