Снимка: Pixabay
fallback

Диетологът Емили Лийминг (King's College London) определи основните храни, които трябва да включите в диетата си, за да намалите риска от хоспитализация след заразяване с COVID-19.

Лийминг участва в скорошно проучване, което показва, че при хората, които се хранят с висококачествена, богата на растителни храни диета вероятността да се заразят с коронавирус е с 10% по-ниска. При тях дори след заразяване възможността да прекарат болестта тежко в болница намалява с 40%.

„Храненето със здравословни, пресни, растителни храни е важно: това включва плодове, зеленчуци, боб и други бобови растения, семена и пълнозърнести храни. Трябва също така да включите риба в диетата си и да намалите количеството на силно преработените храни, които ядете“, казва диетологът.

Още през есента на 2020 г. разработчиците на приложението Zoe Covid Study помолиха потребителите да попълнят подробен въпросник, който включваше въпроси за продуктите, които хората използват преди и по време на пандемията. Анализът на резултатите на отговорите на 600 000 респонденти беше извършена съвместно от учени от Харвардското медицинско училище и King's College London.

Експертите са стигнали до извода, че определена диета може да помогне на организма да устои на болестите и на коронавируса в частност. Отличителна черта на такава диета е по -голямото количество растителни продукти в ежедневното меню - плодове, зеленчуци, ядки, млечни продукти, пълнозърнести храни. Необходимо е също така да се яде мазна риба няколко пъти седмично и да се намали употребата на рафинирани въглехидрати и преработени храни - сладкиши, колбаси, консерви, паста.

На свой ред учени от САЩ (Държавния университет в Северна Каролина) предлагат тази диета да се допълни с грозде, зелен чай и черен шоколад. Флавоноидите, открити в тези храни, укрепват имунната ни система.

Предимството на антиковид диетата е, че тя образува по -здравословен и разнообразен микробиологичен фон в червата, а това пряко влияе върху формирането на силен имунитет. В същото време лекарите напомнят, че най -добрата защита е ваксината. /БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Един

преди 2 години

До Анонимен 19От маслото от черен кимион има доста ползи, както и поне две проучвания във връзка с Ковид-19 ако помня правилно. Едното беше при прием заедно с мед. Видях, че има и поне няколко изследвания за глутатиона във връзка с Ковид-19 и има вероятност да помага. Аз бих добавил кверцетин и цинк, зелен чай с коприва, седене на слънце ако е възможно(витамин Д), както и ивермектин който желае. А в лука, особено червения, има кверцетин.

28

Гошо...Тъпото

преди 2 години

Дядо Добри живя до 103 и направи много добрини.Караше само на сух хлебец и люти чушки и студена софийска водица.Зиме и лете стоеше пред храма Александър Невски,събра много дарения и нито лев не взе за себе си,дари ги на храма и за благотворителност.Нашата храна е...нашето лекарство,казва проф.Мермерски,но храна от природата,не изкуствен...обработена и овкусена.Такава храна наистина ни предпазва и...лекува.

27

Анонимен

преди 2 години

Яжте повече боб. Ковида е гнуслив и газовете го прогонват.

fallback