Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Струпването на туристи по плажове и заведения в комбинация с неспазване на мерките са причините за скока на болните в морските общини.

Млади гурбетчии, завърнали се за лятото по родните места, са причина за ръста на болните във Велико Търново, твърдят медици. Старата столица вече е на ръба на червената зона със 180,2 заболели на 100 000 население. В болниците лекуват 101, пише „24 часа“.

Oще по темата

В региона има села, в които е пълно с луксозни автомобили от Нидерландия, Белгия, Германия, Франция. Хора под 40 г., със самочувствие на западняци, не спазват никакви мерки, а не са ваксинирани, коментират медици.

В областта преобладават заразените на възраст 19-60 години, работещи, учещи или живеещи в чужбина.

Друга група болни са почивали на Черно море.

Неваксинирани работещи с придружаващо заболяване и неспазващи мерките са повечето болни от COVID-19 в Пловдив и областта.

Вторият град в страната отчете 183-ма за денонощието от понеделник за вторник, а вчера само до обяд бяха 57. За последните два дни са починали осем души, като най-младият е на 27 г.

Най-много са заразените във възрастовата група от 35 до 60 г. без никаква ваксина.

Повечето са почивали на морето или са пътували в чужбина. От началото на месеца се наблюдава и увеличаване на броя на заразените ученици в Пловдив и областта. Те са на възраст от 12 до 18 г. и не са ваксинирани. В болшинството си са се заразили на летните лагери по морето.

Лавинообразно разрастване на заразата пък наблюдават в област Пазарджик, където за дни болните от 16 на 100 000 население станаха 130.

Местни епидемиолози коментираха , че основни преносители на коронавирусната инфекция в региона са икономически емигранти или сезонни работници, върнали се по родните си места за лятна ваканция. Това са основно роми на възраст от 20 до 50 г. Именно с това се обяснява фактът, че за кратко време от COVID пламнаха общините Пазарджик и Пещера, откъдето са повече от половината заразени лица на дневна база.

Отделно от това завърналите се от чужбина по време на отпуските си вдигат сватби с по 200-300 гости, на които на практика не се спазват противоепидемични мерки и заразяването с коронавирус се предава масово.

От около седмица в Пазарджишко има ръст и на болни след почивка на българското море. Това са предимно млади хора от 15 до 40 години. Миналата седмица в Панагюрище бяха поставени под карантина 50 подрастващи волейболисти и двамата им треньори. Те се прибрали от тренировъчен лагер в Китен и при рутинни тестове за коронавирус е установено 16-годишно момче от групата, заразено с вируса.

Бургас се готви за нова, още по-силна вълна на коронавируса, след като болните в града и съседните морски курорти скочиха през последните дни. Най-вероятно до дни морският град ще влезе в червената зона на COVID картата на страната, тъй като към момента болните от коронавирус са 189,4 на 100  000, информираха от РЗИ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

315

Ямболски цървул

преди 2 години

Отново огромна ваксинационна пропаганда в тази статия!

314

Анонимен

преди 2 години

Като са ви виновни гурбетчиите, разстреляйте го, какво чакате. Едно време, оня , изял прилепа, ви беше виновен, после защо прасето изяло прилепа, пък човекът изял прасето, все някой друг ви е виновен. Имате ли смелостта да кажете истината, кой и защо пусна вируса?

313

До 318

преди 2 години

По невероятно е да са ваксинирани гурбетчии или сезонни работници и имали ли с право там.От тези държави идваха свободно с български лични карти,кой ги знае че са работили на запад ,на границата кой ги пита?Трябва спешно да въведат антигенни тестове на границата за пристигащи и инфо къде живеят.В районите с гурбетчии е бума със заразени,не четеш ли!От тях тръгва навсякъде.Като съберат родата от 200-300 души на сватба ей ти готово.Не беше така преди да напъплят,дори и мерките да не бяха стриктни

fallback