Снимка: БГНЕС
Кабинетът се готви да се събере днес, за да обсъди състоянието COVID пандемията, а междувременно висшият съвет, съветващ правителството относно пандемията, препоръча възрастовата граница за ваксиниране да се намали до 16 години, пише БГНЕС.
 
Препоръката идва след като Турция планира да възобнови присъственото обучение през септември за милиони студенти и учители. Минималната възраст за програмата за ваксинация в момента е 18 години.
 
Днес се очаква да бъде взето решение дали възрастовата граница за ваксинация да се намали след заседанието на кабинета, което ще бъде председателствано от президента Реджеп Тайип Ердоган.
 
Препоръката на борда следва примера на други държави, които вече са одобрили ваксинацията и при децата над 12-годишна възраст.
 
До този момент Турция е поставила над 83,4 милиона дози ваксини от началото на програмата си за ваксинация през януари. В неделя броят на хората, които са получили и двете дози от ваксината, надхвърли 32,8 милиона.
 
Ежедневните случаи на заразени с COVID-19 в страната паднаха под 20 000 за първи път от две седмици в събота, въпреки че ежедневните смъртни случаи все още са над 100. Увеличението на случаите се дължи на бързо разпространяващия се вариант на Делта. 
 
Властите твърдят, че по-голямата част от хоспитализираните с COVID-19 са "неваксинирани"- група, чийто брой е малко под 20 милиона. Много хора продължават да са несигурти относно поставянето на ваксини заради теориите на конспирацията, разпространявани в социалните медии от анти-ваксърите. Това остава загриженост за здравните власти, които се стремят да повишат броя на ваксинациите.
 
Ваксинацията не е задължителна в страната, но правителството обмисля да наложи определени ограничения за неваксинираните. Здравният министър Фахретин Коджа обяви миналата седмица, че ваксинацията трябва да бъде приоритет за „продължаващо образование и бизнес живот“, а неваксинираните „трябва да се подлагат на редовни платени тестове“.
 
Експертите казват, че нарастването на случаите е неизбежно, тъй като хората са склонни да отхвърлят правилата като задължителните маски и социалното дистанциране след процеса на нормализация, започнал на 1 юли, когато се премахнаха почти всички ограничения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase