Снимка: БГНЕС

Всеки възрастен по света може да получи ваксина срещу COVID-19, ако богатството, събрано от милиардерите по време на пандемията, се обложи с 99% данъци еднократно, според анализ, публикуван в четвъртък от няколко групи, които се застъпват за икономическа справедливост.

Този еднократен данък върху 2690 милиардери в света може да покрие и по 20 000 долара в брой, които да бъдат изплатени на всички, останали без работа по време на пандемията, според анализа на Oxfam, Алианса за борба с неравенството, Института за политически изследвания и Патриотичните милионери.

Този данък все още би оставил милиардерите с 55 млрд. долара повече приходи, отколкото са имали преди пандемията, се посочва в анализа.

Морис Пърл, бивш управляващ директор на BlackRock, най -големият мениджър на активи в света, заяви в изявление, че страните вече не могат да търпят "скока в глобалното богатство на милиардерите, тъй като милиони хора са загубили живота си и поминъка си".

Пърл, сега председател на Patriotic Millionaires, група заможни хора, които подкрепят по-високите данъци върху богатите, заяви, че правителствата исторически са използвали данъци върху богатството след кризи, за да помогнат на общностите да се възстановят.

По време на първата световна война САЩ повишава данъчната си ставка за хората с най-високи доходи до 67%. Във Втората световна война президентът Франклин Рузвелт се опитва да ограничи индивидуалния доход на 25 000 долара. През декември миналата година Аржентина въведе еднократен данък върху хората с над 200 милиона аржентински песо (2,5 милиона долара), които са събрали в хазната 223 милиарда песо (2,4 милиарда долара) към май.

"Нашите икономики се задушават от този запасен ресурс, който може да служи на много по-голяма цел", казва Пърл. "Милиардерите трябва да изкашлят тази парична топка - и правителствата трябва да ги накарат да го направят, като ги облагат с данък върху богатството им."

Анализът използва данни от финансовото списание Forbes, което показва, че милиардерите са увеличили богатството си с 5,5 трлн. долара от 18 март 2020 г. до 31 юли 2021 г. Увеличението за 17 месеца е по-голямо с 5,4 трлн. от богатството, което милиардерите са спечелили през 15-те години от 2006 до 2020 , се казва в анализа.

Счита се, че всяка доза ваксина струва 7 долара в анализа, който определя, че две дози за 5 милиарда възрастни ще струват 70 милиарда долара.

Най-малко една доза от ваксината срещу COVID-19 е приложена на 30,7% от световното население, но само 1,2% от хората в страни с ниски доходи са получили своята първа доза.

За да определи колко пари от еднократния данък биха могли да отидат за безработни хора, групата разглежда февруарския доклад на Международната организация на труда, който установява, че 220 милиона души са безработни в световен мащаб.

В безпрецедентен ход миналия месец четири многостранни институции, включително Международния валутен фонд (МВФ) и Световната здравна организация (СЗО), предупредиха, че възстановяването на световната икономика ще бъде възпрепятствано, освен ако няма повече справедливост при разпространението на ваксини.

Икономистите Еманюел Саес и Габриел Зукман предупредиха в предговора на изданието си за 2020 г. как богатите американци избягват данъците. В текста, озаглаване "Триумф на несправедливостта",  те обясняват,  че макар кризите обикновено да са лоши за богатите, пандемията COVID-19 "може да се окаже различна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase