Военен самолет от Австрия късно снощи кацна в София със заразените с коронавирус деца от Езиковата гимнзия в Благоевград, които са били на лагер в Австрия. Тази сутрин с автобус се прибраха и останалите от групата, дали отрицателна проба за COVID-19.
 
"Бяха посрещнати от екип на РЗИ – София, направен беше един бърз преглед, съответно даде се предписание и в тази връзка категорично децата, които са с положителен тест за корона виру,с са в 14-дневна карантина", обясни пред Bulgaria ON AIR началникът на РУО – Благоевград Ивайло Златанов.
 
По-късно на децата е направен и вторичен преглед от педиатри в болницата в Благоевград. След това са освободени за домашно лечение.
 
"13-те децата, които са прегледани, са в добро общо състояние. 2-3 от тях имат банални оплаквания, без някакви симптоми, което разбира се не налага болнично лечение", категоричен е директорът на МБАЛ Благоевград д-р Огнян Митев.
 
"Децата са се заразили по време на езиковия лагер в Австрия", категоричен е началникът на образователния инспекторат в Благоевград. Групата се е състояла от общо 51 ученици и две учителки. 
 
"Двете колеги учители са ваксинирани, като при едната от тях е налице положителен тест за коронавирус. Бих искал да отхвърля всякакви упреци, че видиш ли, ние сме пренесли коронавирус в Австрия, по-скоро там е станало заразяването, защото практиката в Австрия е - на 48 часа да се правят тестове за коронавирус", смята Златанов. 
 
Тази сутрин, с автобус през граничен пункт Калотина, в страната се прибраха и останалите от групата. С тях е преподавателката по немски език в езиковата гимназия в Благоевград Вера Кацарска.
 
"Не се случи нищо, което е неочаквано или недопустимо, случи се нещо съвсем нормално. 7 дни бяхме негативни, влязохме с негативен тест, на 8 ден цъфнаха позитивни. Това не е нещо, което сме планували, предизвикали или имали предвид. Това може да се случи абсолютно навсякъде. Децата бяха разделени, карантинирани, обгрижени, нахранени, през цялото време сме патрулирали между всички тях., организирахме транспорта на позитивните", заяви преподавателят Вера Кацарска.
 
Всички ученици вече са по домовете си и поставени под карантина. Контактните с тях лица - също. 
 
Повече вижте в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase