Снимка: архив, БГНЕС

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн изрази надежда архипелагът да започне да се отваря постепенно през 2022 г., предаде Франс прес.

По думите й промените ще се правят "предпазливо", за да се избегне разпространение на коронавирусни варианти из страната, която от месеци вече не е регистрирала местни случаи на COVID-19 и животът почти се е нормализирал.

"Ако избързаме, може пак да се озовем в положението на много други страни", подчерта тя, като даде за пример Австралия, връхлетяна от нова епидемична вълна, свързана с твърде заразния вариант Делта.

Още по темата
Ардърн бе приветствана за ефективното управление на епидемията, взела до момента само 26 жертви в петмилионната държава.

Ваксинационната кампания обаче се движи бавно - досега са имунизирани изцяло под 20 на сто от жителите на страната.

Към левоцентристката министър-председателка се отправят искания за смекчаване на антивирусните рестрикции по границите от страна на редица сектори - здравеопазването, хотелиерството и селското стопанство, изпитващи недостиг на работна сила заради отсъствието на гастарбайтери.

С цел да смекчи мерките Ардърн се ангажира да ускори ваксинационната кампания и до края на годината да бъдат имунизирани всички новозеландци на подходяща възраст.

Междувременно обаче пристигащите от чужбина ще трябва да остават под карантина за различно време според страната, откъдето идват, и ваксинационния си статут.

"Крайната ни цел е всички пристигащи, които са ваксинирани, да влизат в страната без карантина", каза Ардърн, без да посочи срокове. За момента в Нова Зеландия влизат без карантина пътниците, тръгнали от островите Кук - нейно собствено владение, и сезонните работници от Тонга, Самоа и Вануату.

Според местните здравни власти досега в страната са установени 2913 заразени с коронавируса, 2844 от тях са оздравели, а жертвите са 26, посочва ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase