fallback

Определено се намираме в четвъртата Ковид вълна. Гребенът на вълната е надигнат. Очаквам да бъде същата като предишните, не смея да мисля, че може да е по-тежка, особено третата беше достатъчно тежка. Не бива да го допуснем. Това каза за "Денят ON AIR" ръководителят на катедра "Вирусология" към НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб.
 
По думите ѝ съмнението в  научните факти, касаещи ваксината, е неоснователно.

"Насоките, които дават СЗО и други институции, е решение на специалисти и експерти. Ако погледнем графиката, първата вълна, която удари България - помним снимките - не става дума за вълна, а за малко вълнение. Мерките изглеждаха тежки, но не изгубихме човешки животи", подчерта тя за Bulgaria ON AIR.

Доц. Любомира Николаева-Гломб е на мнение, че мерките у нас са по-либерални.

"Виждам, че на много места, ако някой опита да влезе без маска, съответния собственик на магазин или заведение прави забележка. Делта вариантът като симптоматика - от лични наблюдения знам, че той не се различава. И при предишните варианти около 30-40% от заболелите губеха обоняние. Преди години при настинка на никого не му е хрумвало да тества загубата на обоняние", допълни още събеседничката.

Според нея не бива да подценяваме и боледуването от грип, който също е сериозно заболяване.
"В ситуация на пандемия и всяко подценяване не е добро решение. Нека имаме доверие на нашите лекуващи лекари. Някои позитивират теста още при първи симптоми, други - на втория-третия ден", обясни ръководителят на катедра "Вирусология" към НЦЗПБ.

"Тези, които са изкарали болестта по-тежко, могат да разчитат на по-дълготраен имунитет след това", посочи тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

антиваксър

преди 2 години

До Алтерниращ веганист Че кога Ви остава време от ***.не?

45

антиваксър

преди 2 години

Какви научни факти, др. Гломб? Я, извадете всички микробиолози, които работят във военните лаборатории по света и да се закълнат в децата си, че не са го направили този вирус, ама закачени на полиграф! После пак ще си говорим за доверие.

44

Анонимен

преди 2 години

До Факти Разбирам, че ваксинираните не искат и да чуват нито за странични ефекти, нито, че повечето новозаразени и даже пациенти в болници са с две дози, на тяхно място и аз бих се противопоставяла сигурно. НО при изнесени реални болнични данни от немалък брой държави, които подкрепят тези наблюдения, да продължават да сеят омраза към неваксинираните, да говорят за "вълна от неваксинирани", че и 3ти дози.. точно така тотално се губи доверието и в медии, и 'експерти' и в политици.

fallback